Decizia privind momentul în care se va pune capăt participării Rusiei la programul ISS a fost deja luată, dar nu va fi anunțată încă. Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat sâmbătă, că Rusia, în conformitate cu obligațiile sale, va avertiza partenerii cu un an înainte.
Decizia a fost luată
„Decizia a fost deja luată, nu suntem obligați să vorbim despre ea în mod public”, a spus Rogozin.
„Pot să spun doar un singur lucru: în conformitate cu obligațiile noastre, ne vom avertiza partenerii cu un an înainte despre încheierea lucrărilor pe ISS”, a mai precizat el, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia-24.
Totodată, Rogozin a precizat că termenii activității Rusiei pe ISS sunt stabiliți de guvern și de președinte, în acest moment Rusia continuând să lucreze pe stație până în 2024.
„Această muncă va fi legată în mare măsură, în primul rând, nu numai de demonstrarea atitudinii noastre față de ceea ce se întâmplă în lume, dar este, de asemenea, o demonstrație a pregătirii noastre pentru a desfășura stația de servicii orbitale rusești, care va fi multifuncțională, se lucrează deja la ea, proiectul preliminar este dezvoltat de corporația Energia”, a spus Rogozin.
În cadrul unei întâlniri cu deputații din Duma de Stat din partea Partidului Liberal Democrat, Rogozin a declarat că lucrările la ISS în situația geopolitică actuală nu sunt eficiente.
De asemenea, el a adăugat că vor fi necesare fonduri colosale pentru a prelungi funcționarea stației până în 2030, altfel „stația se va prăbuși”.
Rusia trimite o undă de șoc în întreaga lume! Se întâmplă la toamnă
Dmitri Rogozin a declarat, pe 23 aprilie, că unitatea militară înarmată cu rachete Sarmat avea capabilități nucleare, fiind capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare. De asemenea, aceasta mai este capabilă să lovească ținte aflate la mii de mile distanță, fie în Statele Unite ale Americii (SUA) sau Europa.
Această unitate va avea sediul la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk, la aproape 3.000 de kilometri est de Moscova, a declarat șeful agenției spațiale ruse Roscosmos în cadrul unui interviu acordat pentru canalul TV Rossia 24, citat de Reuters.
De asemenea, el a precizat că aceste rachete vor fi plasate în aceleași silozuri ca rachetele Voevoda din era sovietică pe care le înlocuiesc, ceea va duce la economisirea de “resurse colosale şi de timp”.
În plus, acesta a subliniat că lansarea acestor “superarme”, după cum le numește Dmitri Rogozin, a fost un eveniment istoric care va garanta securitatea copiilor şi nepoţilor Rusiei pentru următorii 30-40 de ani.