Rusia și Ucraina au ajuns la un acord! Anunţ uriaş chiar azi, 3 ianuarie. Moscova a spus DA

Rusia, Ucraina

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord, anunță Ministerul rus al Apărării. Acesta a fost posibil cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite. Despre ce acord este vorba, de fapt?

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind câteva sute de prizonieri

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a reușit să recupereze 248 de soldați într-un schimb de prizonieri cu Ucraina. Această înțelegere a fost facilitată de Emiratele Arabe Unite.

Ministerul rus al Apărării a anunțat într-un comunicat pe Telegram că, în urma unui proces complex de negocieri, 248 de militari ruși au fost repatriați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev.

„În urma unui proces complex de negocieri, 248 de militari ruşi au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a declarat ministerul rus într-un comunicat pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a indicat că negocierile au fost facilitate de Emiratele Arabe Unite, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că peste 200 de prizonieri ucraineni au fost aduși înapoi în țară din Rusia.

Pe durata celor 22 de luni de conflict, cele două țări au participat la mai multe schimburi de prizonieri.

Ucraina,”recunoscătoare” pentru avioanele de luptă trimise de Norvegia

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este „recunoscător” Norvegiei pentru furnizarea de avioane de luptă F-16 pentru a ajuta la antrenarea piloților ucraineni.

„Norvegia prezintă două avioane de luptă F-16 care vor antrena și educa personalul ucrainean în Danemarca”, a scris ministerul într-o postare pe X, fostul Twitter.

Ministrul norvegian al Apărării a confirmat mai devreme miercuri că avioanele de luptă vor fi donate în scopuri de antrenament.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ultimele atacuri cu rachete rusești arată o schimbare de țintă

Ultimele atacuri cu rachete asupra Ucrainei indică faptul că Rusia țintește mai degrabă industria de apărare a Ucrainei decât infrastructura energetică, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

„Începând cu 29 decembrie 2023, Rusia a crescut intensitatea operațiunilor sale de atac cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei”, a declarat miercuri Ministerul britanic al Apărării.

Acesta a precizat că forțele rusești au angajat o „proporție semnificativă” din stocul de:

  • rachete de croazieră lansate din aer
  • de rachete balistice pe care l-au acumulat în ultimele luni pentru lovituri asupra unor ținte din Ucraina în ultima săptămână.

„Probabil că recentele lovituri au vizat în primul rând industria de apărare a Ucrainei. Acest lucru contrastează cu atacurile sale majore din iarna trecută, care au avut ca prioritate lovirea infrastructurii energetice a Ucrainei”, a notat miercuri ministerul într-o actualizare a informațiilor pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Occidentul ar trebui să ofere Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune

Occidentul ar trebui:

  • să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei
  • să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune ca răspuns la ultimele bombardamente ale Moscovei asupra Ucrainei, a declarat miercuri ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Rusia a bombardat marți două dintre cele mai mari orașe din Ucraina, într-un nou val de lovituri aeriene puternice care:

  • au ucis cel puțin cinci civili
  • au determinat apeluri către Occident pentru a oferi rapid mai multă asistență militară.

„Ar trebui să răspundem ultimului atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin îl înțelege: prin înăsprirea sancțiunilor, astfel încât să nu poată fabrica noi arme cu componente de contrabandă și prin oferirea de rachete cu rază lungă de acțiune Kievului, care îi vor permite să elimine locurile de lansare și centrele de comandă”, a scris Sikorski pe platforma de socializare X.