Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în alte state
Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în alte state din Europa. Josep Borrell, Înalt Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a tras un nou semnal de alarmă.
Din punctul lui de vedere, este clar că Rusia intenționează să lanseze o ofensivă masivă. Europa ar putea fi în pericol, spune el, deoarece președintele, Vladimir Putin, ar putea să trimită soldații ruși și-n alte state europene.
Ucraina ar putea cădea în câteva zile
Din informațiile obținute de la sateliții din jurul Ucrainei se știe că Rusia și-a mobilizat aviația strategică pe aerodromuri. Dacă Ucraina nu este ajutată, ar putea cădea în câteva zile.
Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război deoarece un conflict militar pe scară largă pe continentul european nu mai este o fantezie. Rusia este percepută ca o amenințare pentru Europa nu doar prin războiul din Ucraina, ci și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale Uniunii Europene (UE).
Există semne clare că un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie.
SUA ar putea întoarce spatele Europei
„Umbrela” de securitate oferită de SUA, pe care Europa s-a bazat încă de la sfârșitul Războiului Rece, s-ar putea să nu mai fie disponibilă. Europa nu ar trebui să se bazeze întotdeauna pe protecția oferită de SUA. În contextul unei alianțe, prioritățile membrilor individuali ar putea să se schimbe.
„Este clar că Rusia va lansa o ofensivă masivă. Europa va fi în pericol, pentru că Putin nu se va opri aici. Știm din sateliții din jurul Ucrainei că Rusia și-a mobilizat aviația strategică pe aerodromuri. Dacă nu sprijinim Ucraina, Ucraina va cădea în câteva zile. Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război, deoarece un conflict pe scară largă pe continentul dincolo de Ucraina nu mai este o fantezie.
Rusia amenință Europa, atât prin războiul în curs din Ucraina, cât și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE. Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru. Un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie.
Umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă de la războiul rece, s-ar putea să nu fie deschisă tot timpul. Poate, în funcție de cine conduce Washingtonul, nu ne putem baza pe America să ne protejeze. În cadrul unei alianțe, prioritățile membrilor individuali se pot schimba”, a declarat Josep Borrell, potrivit Financial Times.
Rusia ar putea pune la încercare solidaritatea NATO
Conform sursei citate anterior, este pentru prima oară când un oficial de rang înalt al UE își exprimă atât de clar preocuparea legată de amenințarea venită din Rusia.
Totuși, în februarie 2024, ministrul Apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a zis că Rusia ar putea pune la încercare solidaritatea NATO în următorii trei/cinci ani.
„Zidul Berlinului a fost înlocuit cu un inel de incendii în jurul nostru”, a spus el, referindu-se și la războiul Israel-Hamas și la instabilitatea din nordul Africii.