Şeful NATO, atac dur la adresa Rusiei!

Dacă Vladimir Putin vrea mai puțin NATO la granițele sale, va obține doar mai mult NATO!

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a transmis un avertisment clar la adresa Rusiei şi a lui Vladimir Putin, despre care spune că “va primi doar mai mult NATO” dacă va continua să ceară “mai puţin NATO la graniţele sale”.

“Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puțin NATO la granițele sale, va obține doar mai mult NATO. Și dacă vrea să împartă NATO, va obține doar o alianță și mai unită.

NATO este o alianță defensivă, nu amenințăm Rusia sau pe altcineva. Dar vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți aliații noștri”, a precizat Jens Stoltenberg, sâmbătă, la Conferinţa de securitate de la Munchen, transmite Deutsche Welle.

Jens Stoltenberg: Riscul de conflict este real

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a făcut un apel la Rusia să se retragă de pe marginea prăpastiei şi să nu se mai pregătească pentru un război cu Ucraina. Este nevoie ca Moscova să lucreze pentru o soluţie paşnică, a mai indicat Jens Stoltenberg.

El a adăugat că, în ciuda declaraţiilor de până acum, nu se observă vreun semn real de retragere a forţelor militare ruseşti de lângă frontierele Ucrainei, ci dimpotrivă, consolidarea Rusiei continuă.

“Rusia a masat neîncetat trupe în Ucraina și în jurul acesteia, în cea mai mare consolidare militară de la Războiul Rece încoace. Nu știm ce se va întâmpla. Dar riscul de conflict este real.

Aliații NATO își continuă eforturile diplomatice puternice pentru a găsi o soluție politică. Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor Moscovei, nu am văzut până acum niciun semn de retragere sau de dezescaladare. Dimpotrivă, consolidarea Rusiei continuă”, a spus şeful NATO.

“Criza actuală este mai mult decât despre situația din Ucraina”

Jens Stoltenberg s-a mai referit şi la actuala criză din estul Europei, explicând că nu este vorba doar despre Ucraina, ci despre întreaga securitate globală.

“Criza actuală este mai mult decât despre situația din Ucraina. Sunt multe aspecte în joc, printre care relațiile dintre NATO și Rusia, dar și securitatea europeană și transatlantică.

Moscova încearcă să dea înapoi istoria și să-și recreeze sferele de influență. Vrea să limiteze dreptul NATO la apărare colectivă și cere să ne înlăturăm toate forțele și infrastructura din țările care au aderat la NATO după căderea Zidului Berlinului.

Dar voi fi foarte clar. Nu există membri NATO de primă clasă în vestul Alianței noastre și membrii NATO de clasa a doua în est. Cu toții suntem aliați egali în NATO. Cu toții suntem NATO și vom funcționa împreună, fâcnd întotdeauna ceea ce este necesar pentru a ne proteja și a ne apăra reciproc”, a mai declarat, sâmbătă, secretarul general al Alianţei.