Companiile din Rusia ar putea decide să includă anumite mărci de băuturi alcoolice în lista pentru importuri paralele ( care permit importul de bunuri fără acordul titularului de drepturi-n.red) până la sfârșitul lunii septembrie, acest termen fiind de preferat pentru ca lanțurile de magazine să aibă timp să cumpere pentru sărbători, a declarat reporterilor Denis Manturov, viceprim-ministru și șef al Ministerului rus al Industriei și Comerțului.

Măsura trebuie luată înainte de Anul Nou

„Chestia este că, dacă se întâmplă de Anul Nou, este deja inutil, nu vor avea timp nici măcar să cumpere. Prin urmare, cred că până la sfârșitul lunii vom putea lua o decizie ponderată – da, nu sau o altă poziție”, a spus el, potrivit Interfax. 

Manturov a mai spus că nu a auzit de discuții privind includerea importurilor paralele de alimente. „Nu am auzit”, a spus el. „În opinia mea, cu siguranță nu avem o lipsă de produse alimentare”, a adăugat vicepremierul.

Viceprim-ministrul a reiterat poziția conform căreia autoritățile nu intenționează să impună în niciun fel o cerință obligatorie pentru comercianții cu amănuntul și piețele de desfacere de a eticheta mărfurile importate în cadrul importurilor paralele.

„Eu nu aș face asta. De ce? Pentru că, dacă vorbim despre controlul calității, controlul calității importurilor paralele este la fel de supus controlului de calitate ca și importurile tradiționale sau producția internă”, a spus el.

Propunere din partea Ministerului Industriei și Comerțului din Rusia

Ministerul rus al Industriei și Comerțului a postat vineri un proiect de modificare a listei de bunuri și mărci care pot fi importate în Rusia prin intermediul mecanismului de import paralel, printre care se numără o serie de băuturi spirtoase de mărci cunoscute – vin, vin spumant, coniac, whisky, lichioruri etc.

Lista propusă de minister include, printre altele, Martini, Moёt, Canti, Cinzano, Hennessy, Remy Martin, Jameson, Johnnie Walker, Bacardi, Captain Morgan, Chivas, Absolut, Baileys, Ballantine’s, aproximativ 90 de mărci în total.

În cazul în care documentul va fi adoptat, produsele unor producători precum Diageo, Beam Suntory, Edrington, William Grants & Sons, Bacardi, Pernod Ricard, Brown Forman, LVMH și alții pot fi importate în Rusia în cadrul importurilor paralele.

Se apropie sărbătorile

Manturov a subliniat luni că publicarea proiectului nu reprezintă poziția ministerului în această problemă, ci o oportunitate de a lansa o discuție între agenții și de a elabora o soluție unitară.

„Noi avem un rol tehnic, mă refer la faptul că colegii de la Asociația Societăților Comerciale (ACORT – IF) au depus cererea respectivă ținând cont de sărbătorile de Anul Nou care se apropie, iar noi de obicei avem sărbători de Anul Nou, ele depășesc apoi toate celelalte sărbători.

După cum spun ei, vor să reîmprospăteze sortimentul cu acele produse tradiționale care au fost întotdeauna pe rafturi. În același timp, autoritățile federale au poziții diferite, așa că noi jucăm rolul de moderator în acest caz. Adică, o punem în discuție, toată lumea ar trebui să ajungă la un numitor comun și apoi se va lua o decizie.

În acest caz, noi adoptăm o poziție neutră, trebuie mai întâi să adunăm toate opiniile colegilor, ale guvernului, asupra sectorului de consum, iar apoi să luăm niște decizii în cunoștință de cauză”, a adăugat Manturov.

O propunere de a permite importul paralel de alcool a fost făcută anterior de către Asociația Companiilor de Comerț cu amănuntul (ACORT, care reunește cei mai mari comercianți cu amănuntul din Rusia, inclusiv X5 Retail Group, Magnit, Lenta și alții).

Potrivit datelor citate de ACORT, companiile care au părăsit și suspendat operațiunile din Rusia reprezentau 66% din piața din categoria whisky, 63% din cea a romului, 82% din cea a coniacului și 100% din cea a șampaniei (produsă în regiunea Champagne din Franța).

Ministerul rus de Finanțe nu susține propunerea ACORT

Ministerul de Finanțe, care este responsabil de reglementarea de stat a pieței alcoolului, nu a susținut propunerea ACORT.

În același timp, Asociația „Comitetul producătorilor de produse alcoolice” și Asociația producătorilor de bere s-au opus includerii băuturilor alcoolice în lista de mărfuri pentru importul paralel, informează o sursă Interfax.

În același timp, Rosalkolregulirovanie, un serviciu subordonat Ministerului de Finanțe, a permis introducerea importului paralel de alcool și a propus ca Soyuzplodoimport să devină un operator unic de astfel de livrări, a declarat pentru Interfax o sursă familiarizată cu propunerea.

Potrivit sursei, Ministerul Industriei și Comerțului și-a exprimat disponibilitatea de a suplimenta lista de mărfuri, al căror import paralel este permis, cu anumite tipuri de băuturi alcoolice, ținând cont de „deficitul inevitabil de băuturi alcoolice de anumite mărci internaționale” pe piața internă.

De asemenea, Ministerul Agriculturii nu s-a opus includerii alcoolului în listă, iar Serviciul Federal Vamal a fost pregătit să participe la elaborarea unui act juridic relevant.