Comandantul militar al NATO: Rusia se pregătește de război cu Alianța

Comandantul militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat că Rusia se pregătește pentru un eventual conflict cu Alianța și ar putea avea capacitatea de a ataca o țară membră NATO în cel mult cinci ani.

De asemenea, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, avertizează că spionii ruși ar pregăti atentate teroriste și atacuri cibernetice împotriva aliaților.

Amiralul Rob Bauer, care deține funcția de comandant al Comitetului Militar al NATO, a menționat că Rusia dezvoltă capacități militare care ar putea fi suficiente pentru un atac asupra unei țări membre NATO în următorii ani. El a confirmat că declarațiile unui ofițer german, care avertiza asupra acestei posibilități, sunt plauzibile.

„Dacă te uiți la industria lor, la intențiile lor, la ce fac ei, atunci declarația făcută de el [ofițerul german – n.red.] este că în 5-8 ani este posibil să aibă suficiente forțe armate ca să ne atace pe noi. Dacă vor face, însă, asta, este o altă discuție”, a spus Bauer, potrivit observatornews.ro.

În cazul unui conflict direct între NATO și Rusia, forțele Alianței sunt superioare din punct de vedere numeric și tehnologic. NATO dispune de 22.000 de avioane de atac, elicoptere și aeronave de transport, comparativ cu cele 5.000 de unități ale Rusiei. În ceea ce privește blindatele și vehiculele terestre, NATO are 850.000 de unități, de cinci ori mai multe decât armata rusă.

Rob Bauer
Rob Bauer (SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin)

Rob Bauer: NATO trebuie să fie pregătită să prevină și să răspundă unui atac

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că scopul principal al Alianței este prevenirea unui conflict, dar că toate țările membre sunt pregătite să răspundă la orice amenințare.

„Rolul NATO nu este să ducă un război, ci să prevină un război. Și am prevenit războiul timp de 75 de ani. Am trimis un mesaj clar către Moscova că, dacă o țară aliată ar fi atacată, întreaga Alianță va fi acolo pentru a o proteja”, a declarat Stoltenberg.

La rândul său, amiralul Rob Bauer a subliniat importanța menținerii unei stări de pregătire.

„Avem obligația, ca Alianță defensivă, să ne asigurăm că suntem pregătiți, când Rusia se va decide să atace NATO. Atunci, trebuie să fim pregătiți să ne apărăm. Dacă vrei pace, pregătește-te de război!”, a spus acesta.

Spionii ruși și riscul atacurilor cibernetice și teroriste

Jens Stoltenberg a dezvăluit că spionii ruși desfășoară acțiuni de sabotaj și organizează atacuri împotriva aliaților NATO. Aceste acțiuni includ atât atacuri teroriste, cât și atacuri cibernetice, care reprezintă o amenințare reală pentru securitatea statelor membre.

„Există un risc constant de atacuri teroriste și atacuri cibernetice. Am văzut agenți ruși care organizează acțiuni ostile împotriva aliaților NATO”, a avertizat Stoltenberg.

România își consolidează securitatea

În contextul acestor amenințări și al dronelor rusești căzute pe teritoriul României, președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Ședința CSAT va avea loc săptămâna viitoare la Palatul Cotroceni, iar principalele subiecte de discuție vor viza măsurile de securitate pe fondul escaladării tensiunilor cu Rusia.