Există informații că Rusia ar intenționa să atace România? Răpunsul lui Klaus Iohannis a fost unul explicit și extrem de categoric.

O întrebare comună pe acest subiect a fost adresată atât șefului statului cât și vicepreședintelui SUA, Kamala Harris. Cei doi au fost chestionați dacă Statele Unite au în vedere să suplimenteze trupele din România și să realizeze aici o prezență permanentă. Întrebarea a venit în contextul în care la 150 de km de granița cu România au loc bombardamente. În plus, s-au cerut detalii dacă există informații că războiul s-ar putea extinde spre România și spre Moldova.

Kamala Harris: Nu pot să speculez comportamentul lui Putin

În acest context, Kamala Harris a spus că SUA sunt angajate în prietenia și dedicarea pentru România.

„Așa cum știe poporul român, așa cum știm cu toții, este o situație dinamică și, cu trecerea timpului, tot timpul evaluăm situația care există. În ceea ce privește ce s-ar putea întâmpla… în ceea ce privește comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, însă, noi suntem foarte fermi și este clar, ca membrii NATO, un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor”, a punctat oficialul american.

Klaus Iohannis: Nu avem date care indică că România ar fi țintită printr-o agresiune

Pe același subiect a vorbit și Klaus Iohannis. Președintele României a ținut să arate că vicepreședintele SUA a oferit un răspuns foarte clar.

„A doua parte, pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi țintită printr-o agresiune. Pe de alta parte, este foarte clar că această acțiune a Rusiei, acest război declanșat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar și acesta este unitatea NATO și hotărârea aliaților din NATO de a sta împreună și de a se apăra împreună”, a punctat Iohannis.

După discuțiile avute în spatele ușilor închise, vicepreședintele SUA și președintele Klaus Iohannis au susținut o declarație de presă comună la Palatul Cotroceni. Președintele a susținut că i-a transmis acesteia aprecierea României pentru eforturile și leadershipul SUA și al întregii administrații de la Washington, în acest context foarte complicat.

Articolul 5 al NATO cuprinde esența și spiritul NATO

„Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt, în cazul asistenței pentru Ucraina și persoanele afectate de conflict, dar și în cazul sancțiunilor pentru Rusia.

Articolul 5 al NATO cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul prompt, decisiv al întregii alianțe.

NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care dorim să-l evităm, însă nu vom ceda niciun milimetru în privința angajamentelor care ne leagă.

Fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale. Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare a SUA în România. Am discutat despre creșterea în continuare a prezenței militare și aliate în România, pe termen lung”, a declarat Klaus Iohannis.