Rusia va cheltui bani din Fondul suveran național. Este nevoie de 55 miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar
Ministerul rus de Finanțe a publicat pe site-ul oficial un proiect de buget care arată că Rusia are de gând să cheltuie în acest an suma de 3.190 miliarde de ruble, echivalentul a 54,62 miliarde de dolari, din Fondul său suveran național (NWF), cu scopul de a acoperi deficitul bugetar.
Pentru anul viitor, Federația Rusă are de gând să aloce suma de 1.950 miliarde de ruble pentru finanțarea deficitului bugetar și suma de 643,7 miliarde de ruble pentru 2024.
În documentul respectiv se mai arată că Ministerul rus de Finanțe intenționează să emită obligațiuni în ruble în valoare de 2.500 miliarde de ruble, echivalentul a 1,5 miliarde de dolari. Acești bani sunt meniți să impulsioneze împrumuturile interne în 2023.
Presa internațională scrie să Ministerul rus de Finanțe are de gând să împrumute 3.400 miliarde de ruble în 2024 și 3.400 miliarde de ruble în 2025.
De asemenea, Federația Rusă se așteaptă ca anul viitor, deficitul bugetar să fie de 2% din PIB, în timp ce, în 2025, acesta să fie de 0,7%.
În ceea ce privește anul acesta, Ministerul rus de Finanțe spune că se așteaptă la un deficit bugetar de 0,9% din PIB.
Rusia va cheltui 6,8 miliarde de dolari din fondul de bogăție pentru proiecte de infrastructură în 2022
Rusia plănuiește să cheltuiască în acest an 400 de miliarde de ruble (6,8 miliarde de dolari) din banii Fondului său național de bogăție pentru proiecte de investiții, pe lângă cele 535 de miliarde de ruble cheltuite anterior pentru a menține stabilitatea financiară, a declarat vineri un oficial de rang înalt.
La sfârșitul lunii august, soldul NWF, un fond pentru zile negre alcătuit din venituri din petrol și gaze, era de 11.900 de miliarde de ruble sau 8,9% din produsul intern brut (PIB).
Activele sale lichide – sau numerarul din conturile bancare care poate fi mobilizat mai rapid – se ridicau la 8,3 trilioane de ruble, adică 6,2% din PIB.
Cifrele privind soldul și activele lichide au scăzut de la 9,1% și 6,5% din PIB în luna precedentă.
„Acestea sunt fonduri de investiții pe termen lung pe care le vom direcționa. Este contribuția noastră la ciclul de investiții”, a declarat vineri Ilya Torosov, prim adjunctul ministrului rus al economiei, în cadrul unui forum bancar desfășurat la Kazan.
Potrivit lui Torosov, Rusia intenționează să returneze banii cheltuiți pentru proiectele de infrastructură – despre care nu a dat detalii – în 20 de ani. Moscova a anunțat anterior investiții în crearea de noi autostrăzi și extinderea rețelei sale feroviare, printre alte planuri.
Rusia și-a trimis trupele în Ucraina la 24 februarie, iar sancțiunile occidentale care au urmat au dus la reducerea achizițiilor de petrol și gaze ale acesteia, în timp ce multe companii străine au părăsit țara.