Toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră vor fi considerate ținte pentru Rusia, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Orice navă va fi considerată inamică
Potrivit Kremlinului, decizia va intra în vigoare începând de la miezul nopții de miercuri spre joi, la două zile de la retragerea Rusiei din acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră.
„Toate navele ce navighează în apele Mării Negre, având ca destinație porturi ucrainene, vor fi considerate drept nave ce transportă potențiale încărcături militare.
Țările sub al căror pavilion navighează aceste vase vor fi considerate drept părți în conflict”, avertizează comunicatul citat de presa internațională. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anticipat anunțul Ministerului rus al Apărării.
„În lipsa garanțiilor de securitate adecvate, apar anumite riscuri. Dacă se fac aranjamente fără Rusia, trebuie să se țină cont de aceste riscuri”, a afirmat, marți, Dmitri Peskov.
Oficialul rus a catalogat ca fiind evident faptul – dezmințit de Ucraina – că forțele Kievului folosesc coridoarele de transport al cerealelor în scopuri militare.
Ucraina vrea să transporte prin apele României
În schimb, Kievul a cerut ONU să poată să transporte cereale prin apele teritoriale ale României. Ucraina lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României, pentru a putea să exporte în continuare cereale prin porturile sale de la Marea Neagră.
Informația apare într-o scrisoare oficială a guvernului ucrainean consultată miercuri de Reuters, după ce Rusia s-a retras din acordul care asigura un coridor navigabil sigur pentru exporturile de produse agricole ale Kievului.
Scrisoarea, datată 18 iulie, a fost transmisă Organizației Maritime Internaționale, agenția ONU pentru transport maritim.
În ea se menționează că guvernul ucrainean „a decis să stabilească temporar o rută maritimă recomandată”.
„Obiectivul este de a facilita deblocarea navigației internaționale în partea de nord-vest a Mării Negre”, se mai arată în acest document, semnat de ministrul ucrainean al dezvoltării infrastructurii, Vasil Şkurakov.
Potrivit informațiilor, este, de asemenea, precizat faptul că această rută va trece prin zona economică exclusivă şi prin apele teritoriale ale României.
Rusia s-a retras, marți, din acordul ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră.
Moscova susține că nu a fost respectată partea de înțelegere ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrășăminte rusești, afectate de sancțiunile occidentale impuse după invazia în Ucraina.