Rusia se pregăteşte să obţină anul viitor un miliard de dolari din emiterea unor obligaţiuni denominate în yuani, după ce Fondul Monetar Internaţional a anunţat includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale, se arată într-un articol apărut luni în 'Financial Times' (FT).
Emiterea, care va sprijini expansiunea internaţională a monedei Chinei, ar putea determina autorităţile de la Beijing să emită bonduri denominate în ruble şi va ajuta la promovarea unor emisiuni similare de obligaţiuni în alte state emergente, reducând rolul dominant al dolarului pe pieţele globale de capital.
Denis Shulakov, şeful diviziei pieţe globale de capital la Gazprombank, care furnizează asistenţă neoficială în pregătirea tranzacţiei, a anunţat că emisiunea de obligaţiuni va stabili o rată de referinţă a dobânzii în yuani pentru Federaţia Rusă şi ulterior pentru corporaţiile care vor emite bonduri.
'Acesta este primul obiectiv. Al doilea va fi diversificarea bazei investitorilor şi găsirea unei noi surse de lichidităţi, care vine odată cu internaţionalizarea yuanului', a apreciat Denis Shulakov.
În ultimii doi ani câteva bănci ruseşti au emis la Hong Kong obligaţiuni denominate în yuani dar în 2016 ar fi prima emisiune suverană a Rusiei şi prima care are loc la Moscova. Multe companii ruseşti nu au mai putut emite bonduri în dolari, după impunerea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, în 2014.
Şi Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunţat recent că intenţionează să vândă la Londra obligaţiuni denominate în yuani, prima emisiune de acţiuni în afara ţării.
Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.
AGERPRES