Planul presupune, printre altele, demolarea podului care asigură legătura feroviară și rutieră între peninsula Crimeea și teritoriul rus, peste strâmtoarea Kerci, a postat Danilov pe Facebook.
Planul Ucrainei pentru recuperarea Crimeei
Acesta include, de asemenea, eliberarea din funcții a tuturor celor care au slujit autoritățile ruse de la anexarea peninsulei în 2014, a adăugat Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei.
În acest sens, responsabilul ucrainean a prezentat ca model denazificarea Germaniei după al doilea război mondial.
În a doua etapă a planului, cei care colaborează cu rușii și trădătorii statului ucrainean vor fi deferiţi instanţei, a precizat Oleksii Danilov, făcând referire la judecători, procurori şi personalul serviciilor de securitate. De asemenea, ruşii care s-au stabilit în peninsulă după februarie 2014 vor fi expulzaţi, iar achiziţiile de proprietăţi făcute de aceştia vor fi anulate.
„Va fi implementat un amplu program de detoxificare pentru a neutraliza consecinţele propagandei ruse asupra conştiinţei publice a unei părţi a populaţiei”, a mai transmis responsabilul ucrainean pe Facebook, precizând că deţinuţii politici vor fi eliberaţi imediat.
Din ce în ce mai mulți ruși pleacă din Crimeea
Serviciile ucrainene susțin că, în Crimeea, ocupanții ruși și colaboraționiștii au început să își evacueze familiile, temându-se de un atac fulger al ucrainenilor.
În această primăvară, Kremlinul a renunțat la ofensivă și își va concentra eforturile pe blocarea mult așteptatei contraofensive a Kievului.
Totuși, în tabăra rusă, propagandiștii au început să își piardă încrederea în victorie. Un fost spion rus, dar și fost ministru de război al așa-zisei Republici Populare Donețk, critică acum toate deciziile Moscovei.
„Trupele (rusești) care luptă pe linia frontului în acest moment nu au niciun statut legal. Așa că, dacă așa-zisa operațiune militară specială eșuează, niciun soldat nu poate spune că se supunea unui ordin, pentru că din punct de vedere legal nu avea niciun drept să îl urmeze. Cum poate un soldat, atunci când nu a fost declarat războiul, să tragă într-un reprezentant al altui stat suveran? E un criminal”, a declarat Igor Girkin, fost ministru de război al DPR.
Întrebat dacă sunt șanse ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război, Girkin a răspuns în termeni foarte duri.
„Dacă pierdem războiul și (Putin) nu e strâns de gât înainte, unul ca Navalnîi îl va trimite la Haga”, a spus el.
Chiar și Evgheni Prigojin, liderul grupării de mercenari Wagner, a respins unul dintre sloganurile preferate ale Kremlinului, potrivit căruia de la începutul războiului Rusia luptă cu trupe NATO.
„Suntem în război, exclusiv cu armata ucraineană, cu anumite grupuri de psihopați și mercenari care vor doar să ucidă ruși și cu cei care susțin Ucraina din punct de vedere moral, mental, și e de înțeles de ce s-au oferit voluntari”, a precizat acesta.