Vadim Skibiţki, reprezentant al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, nu exclude posibilitatea unor lovituri ale forțelor ucrainene asupra teritoriilor Rusiei de unde armata lui Vladimir Putin atacă Ucraina.
Skibiţki, comentând exploziile din Crimeea, a precizat că serviciile de informații militare lucrează și în teritoriile ocupate.
„Deoarece există o regrupare puternică a trupelor ruse, iar rezervele ruse mobilizate se deplasează în toate direcțiile frontului, atât din regiunea Rostov a Federației Ruse, cât și din Crimeea ocupată, atunci, da, pot fi aplicate lovituri şi împotriva cazărmilor și poligoanelor rusești.”, a spus Vadim Skibiţki.
Ucraina amenință Rusia
Reprezentantul Direcției Șefului Direcției de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei nu a exclus posibilitatea unor lovituri pe teritoriul rusesc.
” De ce? Ei bine, să ne uităm la statistici. De unde au loc lansările rachetelor de croazieră? La nivel aerian, de pe teritoriul Federației Ruse. Dacă vorbim de rachete Iskander, acestea sunt lansate fie din teritorii temporar ocupate, fie mai aproape de granița noastră. Iar rachetele S-400 şi S-300 sunt lansate din Rusia care efectuează bombardamente inclusiv la Kiev” – a menționat reprezentantul GUR.
La remarca potrivit căreia rușii nu pun sisteme de apărare antiaeriană lângă aeroportul Engels, ci pun sisteme de apărare antiaeriană lângă Kremlin, Skibitsky a răspuns:
„Nu, nu, nu. Dar asta a fost după [incidentul de la aeroportul din orașul – n.red] Engels. Și asta înseamnă că dacă ajungem la Engels, vom ajunge și la Kremlin”, a mai spus Vadim Skibiţki, reprezentant al Direcției Principale de Informații (GUR).
Sisteme de apărare antiaeriană pe acoperișurile Moscovei
Pe 19 ianuarie, rețelele de socializare au fost inundate de fotografii și videoclipuri cu sisteme de apărare antiaeriană pe acoperișurile orașului Moscova. Au fost raportate cel puțin cinci astfel de cazuri.
De asemenea, a fost postată online o fotografie a clădirii Ministerului rus al Apărării cu sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1. Mai mult pe 20 ianuarie a apărut un videoclip cu sisteme de apărare antiaeriană amplasate la 10 km de reședința președintelui rus Vladimir Putin din Moscova.
Analiștii de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Kremlinul a amplasat sisteme de apărare antiaeriană pe clădiri din Moscova pentru a crea mesaje provocatoare în spațiul informațional rusesc, pentru a crește sentimentul antiucrainean în rândul rușilor.