Țelul declarat al Ucrainei este recuperarea tertitoriilor rupte de ruși, inclusiv Peninsula Crimeea. Kievul „va testa şi va utiliza” toate armele neinterzise pentru a-şi elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, a declarat vineri secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, citat de Reuters.
Comentariul lui Danilov intervine în timp ce Kievul ar urma să înceapă o contraofensivă în săptămânile sau lunile viitoare, urmărind să recucerească teritoriul aflat sub control rusesc în sudul şi estul ţării.
„Crimeea este teritoriul Ucrainei şi noi vom testa şi vom folosi acolo toate armele neinterzise de legile internaţionale, care vor ajuta la eliberarea teritoriilor noastre”, susţine el într-o postare pe Twitter.
Ucraina a dezvoltat propriul armament
Partenerii occidentali ai Kievului au furnizat un sprijin militar crucial, în special tancuri de luptă moderne şi vehicule de luptă blindate de la invazia pe scară largă a Rusiei declanşată în februarie 2022. Dar ei nu au furnizat arme mai grele, precum avioane de vânătoare F-16, pe care Ucraina le-a cerut.
Kievul şi-a dezvoltat de asemenea propriile arme, precum drone şi racheta Neptun pe care afirmă că a utilizat-o pentru a scufunda nava amiral a Flotei ruse în Marea Neagră anul trecut. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.
La 24 februarie 2022, Moscova a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, denunţată de Kiev şi de Occident drept o agresiune neprovocată, ilegală şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Pregătiri pentru contraofensivă
Volodimir Zelenski a precizat că va urmă o contraofensivă puternică, armata ucraineană fiind pregătită pentru o victorie.
”Acţiunile noastre vor fi puternice. Îi pregătim pe băieţi. Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri. Aducem victoria cât mai aproape posibil. Şi asigurăm spiritul de unitate la maximum. Eficienţa – la maximum. Pregătirea – de asemenea la maximum”, a adăugat el.
Cu oate astea. potrivit premierului ucrainean Denis Șmigal, Ucraina are în vedere amânarea contraofensivei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia până la vară, pentru a se asigura că operațiunea este pe deplin pregătită. El a confirmat că Kievul nu se confruntă cu nicio presiune din partea aliaților săi occidentali pentru a iniția această contraofensivă.
Recent, o serie de documente clasificate ale Pentagonului au fost scurse online, indicând faptul că oficialii militari americani consideră că o contraofensivă a armatei ucrainene, în stadiul actual, ar duce doar la câștiguri teritoriale minore.