Polonia îi permite Ucrainei să atace Rusia cu armele oferite ca sprijin militar
Vice-ministrul Apărării din Polonia, Cezary Tomczyk, a anunțat, miercuri, că Ucraina are libertatea de a utiliza în mod liber armele furnizate de Polonia împotriva teritoriului rus. El a solicitat și altor state, care oferă asistență militară Ucrainei, să adopte aceeași abordare.
A îndemnat statele occidentale să relaxeze restricțiile referitoare la acest aspect, recunoscând, totuși, că acest lucru implică o problemă complexă, cu potențiale consecințe diverse.
„Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă. Nu există restricţii asupra folosirii armelor poloneze pe care le-am trimis Ucrainei”, a declarat oficialul polonez la o emisiune radiofonică.
După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat aliaților să permită Ucrainei să utilizeze armele furnizate ca ajutor militar pentru a ataca direct teritoriul rus, discuțiile pe această temă au fost intens discutate la Casa Albă și în capitalele europene.
Italia și Germania avertizează cu privire la riscul escaladării războiului din Ucraina, până la o eventuală utilizare a armelor nucleare de către Rusia.
Deja președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat că vor fi „consecințe grave” în cazul în care NATO ar permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca obiective de pe teritoriul rus.
„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă.
Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă, iar acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat el în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la finalul unei vizite oficiale în Uzbekistan.
Liderii europeni ar fi de acord ca Rusia să fie atacată
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, consideră că UE trebuie să găsească un echilibru între riscul de escaladare al războiului din Ucraina și necesitatea țării respective de a se apăra.
Crede că ar trebui să fie posibil pentru armata ucraineană să atace teritoriul rus cu armament occidental.
În același timp, președintele Franței, Emmanuel Macron, crede că Ucrainei ar trebui să i se permită să „neutralizeze” bazele militare de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean.
Discuțiile pe acest subiect au fost inițiate de ministrul de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron. În cadrul unei vizite oficiale la Kiev, el a declarat că Ucraina are dreptul să utilizeze armele furnizate în cadrul ajutorului militar britanic pentru a ataca ținte pe teritoriul rus.
SUA nu vor ca Ucraina să atace Rusia cu armament american
Cu toate acestea, SUA, care sunt principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, au transmis prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, că nu recomandă Ucrainei să lanseze atacuri asupra teritoriului rus cu armament american.