UPDATE

Potrivit Le Monde, oficialii ruși au început evacuarea civililor din regiunea Belgorod, care are graniță cu Ucraina. Această acțiune vine ca răspuns la incursiunile raportate de grupuri pro-ucrainene.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat luni seară că evacuarea are loc în zonele în care sunt prezenți combatanți străini. Gladkov a menționat că o parte a populației a părăsit deja teritoriul afectat, iar celor care au ales să rămână li se oferă asistență cu servicii de transport.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Kremlinul a instituit, luni după-amiază, starea operaţională „antiteroristă” în regiunea rusă Belgorod, urmând să fie aplicate măsuri militare speciale de securitate în contextul incursiunii unui grup pro-ucrainean.

„Pentru garantarea securităţii cetăţenilor din regiunea Belgorod, a fost instituită starea specială antiteroristă, cu măsuri speciale de securitate şi restricţii temporare”, a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov.

Autorităţile regionale vor fi coordonate direct de Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi vor institui filtre de securitate, vor intercepta telecomunicaţiile şi vor lansa operaţiuni antiteroriste, conform agenţiei Interfax şi cotidianului Le Monde.

Ucraina nu confirmă

Autorităţile ruse au raportat, luni, o serie de atacuri ucrainene asupra unor localităţi din regiunea Belgorod, iar cel puţin şase persoane au fost rănite.

„Un grup de recunoaştere şi sabotaj al forţelor ucrainene a intrat în districtul Graivoronski. Forţele militare ruse, în colaborare cu serviciile de frontieră, cu Garda Naţională rusă şi cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) iau măsurile necesare pentru eliminarea inamicului”, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

În schimb, Administraţia de la Kiev a transmis că atacurile din regiunea rusă Belgorod sunt opera unui grup insurgent rus. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Grupul Wagner se retrage din Bahmut

Fondatorul Grupului Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a declarat luni că forțele sale vor părăsi, între 25 mai și 1 iunie, Bahmut, orașul ucrainean pe care l-a cucerit sâmbătă, după o bătălie care a durat câteva luni.

„La periferia de vest (a oraşului Bahmut), liniile de apărare sunt în funcţiune. Prin urmare, grupul Wagner părăseşte Artiomovsk (numele sovietic al Bahmut, n.r.) între 25 mai şi 1 iunie”, a declarat Evgheni Prigojin, şeful forţelor Wagner, într-o înregistrare audio pe Telegram.

Bahmut a fost cunoscut anterior sub numele de Artiomovsk, în onoarea unui revoluționar sovietic, înainte ca Ucraina să îl redenumească.

Prigojin a declarat că mercenarii au înființat „linii de apărare” la periferia vestică a orașului înainte de un transfer planificat al controlului către armata rusă.

„Dacă nu sunt suficiente unităţi ale Ministerului Apărării, există aici mii de generali, trebuie format un regiment de generali, să li se dea arme şi totul va fi bine”, a ironizat luni Prigojin, într-o nouă critică la adresa comandamentului militar rus.