Ucraina își vrea teritoriile anexate de ruși înapoi, iar Peninsula Crimeea este una dintre țintele principale. Anunțurile făcute de Kiev sunt luate în considerare de Moscova. Armata rusă se pregătește să apere Crimeea cu orice preț. Tranșeele săpate se văd din satelit.

În luna martie s-au împlinit nouă ani de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia. Oficialii de la Kiev au anunțat în nenumărate rânduri că armata ucraineană va recuceri toate teritoriile ocupate de ruși.

Imaginile din satelit furnizate de Maxar publicației The Washington Post arată că Rusia a construit zeci de tranșee în Crimeea, zona de trecere către Ucraina.

Kilometri de tranșee tactice

Săpăturile din zona orașului Medvedivka au durat mai multe săptămâni. Acum locul este acoperit cu un sistem elaborat de șanțuri care se întind pe mai mulți kilometri.

Tranșeele sunt săpate în forme unghiulare pentru a permite soldaților să tragă în mai multe direcții.

Sursa: Maxar/The Washington Post

În apropiere, conform imaginilor din satelit, se observă și alte fortificații, inclusiv șanțuri adânci concepute pentru a împiedica accesul tancurilor și vehiculelor grele. Maxar este o companie comercială de tehnologie spațială.

Planul Ucrainei pentru recuperarea Crimeei

Secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a anunțat că Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte în ceea ce privește peninsula Crimeea, după recapturarea acesteia de către Rusia.

Planul presupune, printre altele, demolarea podului care asigură legătura feroviară și rutieră între peninsula Crimeea și teritoriul rus, peste strâmtoarea Kerci, a postat Danilov pe Facebook.

Acesta include, de asemenea, eliberarea din funcții a tuturor celor care au slujit autoritățile ruse de la anexarea peninsulei în 2014, a adăugat Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei.

În acest sens, responsabilul ucrainean a prezentat ca model denazificarea Germaniei după Al Doilea Război Mondial.

În a doua etapă a planului, cei care colaborează cu rușii și trădătorii statului ucrainean vor fi deferiţi instanţei, a precizat Oleksii Danilov, făcând referire la judecători, procurori şi personalul serviciilor de securitate. De asemenea, ruşii care s-au stabilit în peninsulă după februarie 2014 vor fi expulzaţi, iar achiziţiile de proprietăţi făcute de aceştia vor fi anulate.

„Va fi implementat un amplu program de detoxificare pentru a neutraliza consecinţele propagandei ruse asupra conştiinţei publice a unei părţi a populaţiei”, a mai transmis responsabilul ucrainean pe Facebook, precizând că deţinuţii politici vor fi eliberaţi imediat.

MAE, mesaj la 9 ani de la anexarea Crimeei

Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis un mesaj la împlinirea a nouă ani de la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea.

MAE reiterează poziţia „fermă“ de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Federaţia Rusă, a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.

„La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, marcaţi la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki“, a transmis MAE.