Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra extinderii cu un an a sancţiunilor economice impuse Rusiei pentru că a anexat Crimeea în 2014, informează AFP şi DPA. Astfel, sunt blocate anumite exporturi şi importuri din Crimeea şi li se interzice companiilor cu sediul în UE să investească şi să ofere servicii turistice în peninsula din Marea Neagră.
Ce se arată în comunicatul de presă
„UE nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului de către Federaţia Rusă şi continuă să condamne această încălcare a dreptului internaţional”, se spune într-un comunicat de presă al blocului european, citat de AFP.
Sancțiunile au fost impuse din 2014
UE a impus progresiv sancţiuni din 2014, ca răspuns la sprijinul Moscovei pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi la anexarea peninsulei Crimeea. Au fost puse în aplicare trei seturi de sancţiuni: interzicerea tuturor investiţiilor europene în Crimeea şi Sevastopol, o listă neagră a personalităţilor şi companiilor acuzate că participă la destabilizarea Ucrainei şi sancţiuni economice împotriva Rusiei. Aceste sancţiuni economice afectează băncile, companiile de apărare şi companiile petroliere şi interzic europenilor să investească în Rusia.
Rezervele de apă potabilă ale Crimeei au scăzut drastic
Potrivit unor oficiali ruşi, cei aproape 2,3 milioane de locuitori ai peninsulei de la Marea Neagră riscă să nu mai aibă apă în robinet din iulie/august. Având în vedere că lipsa apei poate provoca un dezastru umanitar, Rusia nu exclude opţiunea de a recurge din nou la forţa sa militară împotriva Ucrainei pentru a preveni o astfel de situaţie şi a-şi extinde totodată raza de ocupaţie, scrie Paul Goble, fost consilier special al secretarului american de Stat James Baker (1989-1992), într-o analiză realizată pentru The Jamestown Foundation plecând de la surse de informare ruseşti şi ucrainene.
Criza apei în Crimeea a început mai ales odată cu anexarea peninsulei de către Rusia, în martie 2014, şi s-a accentuat în timp. Până în momentul raptului teritorial, 85% din apa potabilă consumată de locuitorii Crimeei provenea din Nipru, prin Canalul Crimeei de Nord. După instalarea administraţiei proruse (de ocupaţie, conform Kievului), Ucraina a întrerupt aprovizionarea cu apă potabilă, iar Crimeea s-a putut baza doar pe cele 22 de rezervoare ale sale. La şase ani distanţă, unele dintre ele au secat, iar altele au ajuns la un nivel critic. Oficialii ruşi estimează că resursele actuale ajung până în iulie/august.