Sancțiunile occidentale aplicate Rusiei, după invadarea Ucrainei, au făcut ca rușii să nu mai poată importa aproape nimic. Investitorii străini au fugit mâncând pământul, mii de ruși din rândul elitelor au emigrat, iar din 5 decembrie a început și așa numitul „război al petrolului” între Occident și Rusia.
Războiul președintelui Vladimir Putin a izolat Rusia. Iar țara sa, pe măsură ce se va confrunta cu noi probleme economice anul viitor, va semăna cu modelul economic nord-coreean, scrie Reuters.
Invadarea Ucrainei a provocat daune Rusiei, care depinde foarte mult de exportul de petrol și gaze. Deși prețurile ridicate de la începutul anului 2022 au ajutat țara, restul lumii s-a adaptat rapid, făcând provizii din altă parte și, în unele cazuri, precum cel al SUA, exportând mai mult. Prețul barilului de petrol rusesc (țiței din Urali) a scăzut deja cu 40% față de vârful atins în martie 2022, iar Rusia ar putea să nu mai aibă resursele necesare pentru a amortiza lovitura recesiunii asupra populației.
Economia rusă va fi lovită
În consecință, economia rusă va fi lovită. În octombrie 2021, Fondul Monetar Internațional anticipa că economia Rusiei va crește cu 2% în 2023. Acum, FMI spune că PIB-ul țării va scădea cu 2,4%, după ce s-a micșorat cu 3% în 2022. Pe baza cursului de schimb al rublei din 2021, acest lucru se traduce în aproximativ 200 de miliarde dolari din PIB pierdute. Acest lucru va însemna o durere și mai mare. Cheltuielile au crescut cu peste 20% în 2022, în principal din cauza unei creșteri a cheltuielilor de apărare, estimate la aproximativ 53 de miliarde de dolari.
Putin a înăsprit deja controlul asupra economiei
Vladimir Putin a înăsprit deja controlul său și al guvernului rus asupra economiei, cerând vânzarea activelor companiilor occidentale către cei din sectorul bancar sau energetic. Companiile sau băncile de stat, precum și oligarhii care continuă să sprijine Kremlinul, precum magnatul nichelului, Vladimir Putin, au cumpărat deja active bancare sau industriale pe nimic. Iar tendința nu va face decât să se intensifice criza din Rusia. Afacerile din Rusia vor putea să ducă acum corupția, care a pus frână economiei ani de zile, pe noi culmi. În plus, Putin își poate îndeplini visul de a crea un regim în care nimeni să nu-i poată lua locul, cu petrol pe care nu-l mai poate vinde și cu ruble pe care nu le poate folosi.