Scutul va fi construit pentru protejarea deşeurilor nucleare de bombardamente şi drone, a declarat sâmbătă un oficial instalat de Rusia, transmite Reuters. Acesta lucru se observă deja din imaginile publicate de Vladimir Rogov, un oficial numit de ruşi din provincia Zaporojia din Ucraina.
Imaginile arată mai mulți muncitori care montează un paravan cu ceea ce părea a fi un fel de folie transparentă, deasupra a zeci de cilindri de beton înalţi de aproximativ 5 metri.
”Deocamdată, va proteja de schije şi dispozitive explozive improvizate aruncate de drone. Dar mai târziu va fi substanţial”, a spus el.
Teama de un dezastru nuclear
Măsurile vin în urma luptelor din ultimele luni care au stârnit temeri cu privire la un posibil dezastru nuclear în stilul Cernobîl. Deși s-a tras de mai multe ori în centrală, Kievul şi Moscova nu au recunoscut nimic și doar s-au acuzat reciproc că au bombardat nechibzuit centrala, ale cărei şase reactoare sunt toate offline.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi, într-o discuţie cu reporterii, că Rusia rămâne în contact cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care încearcă să intermedieze o zonă demilitarizată în jurul centralei electrice.
Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, a declarat sâmbătă, agenţiei de presă TASS: ”Probabil este prea devreme să spun că ne apropiem de un acord. Şi nu aş prezice momentul finalizării procesului de negociere.”
Macron vrea să îi ceară lui Putin încetarea atacurilor şi bombardamentelor cu drone
”Cel mai urgent subiect, azi, este să continuăm să îndemnăm la o încetare a bombardamentelor şi atacurilor cu dronă”, a subliniat Macron într-o conferinţă de presă, la finalul unui summit al şefilor de stat şi de guverne ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE), la Bruxelles.
”Intenţionez să-l sun în acest subiect pe preşedintele (rus Vladimir) Putin, pentru că, în mod clar, o parte a acestor atacuri sunt crime de război, (ele) vizează infrastructuri civile şi civili”, a denunţat el.
”Nu aceasta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care era o cucerire teritorială”, i-a reproşat Macron lui Putin.
Preşedintele francez şi premierul cambodgian Hun Sen, care deţine preşedinţia rotativă a ASEAN, au îndemnat marţi la ”oprirea imediată a loviturilor aeriene şi atacurilor cu drone ale populaţiilor şi infrastructurilor civile ucrainene”.
”Aş vrea ca prin acest apel să reuşim să convingem anumite puteri, (ca) China, India şi altele, să ni se alăture şi să exercite presiuni asupra Rusiei”, a continua şeful statului francez,
Emmanuel Macron este implicat în negocieri ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) în vederea securizării celor cinci centrale nucleare ucrainene, inclusiv a Centralei Nucleare Zaporojie, ocupată de către armata rusă.
”Vreau să obţinem o retragere completă a armamentului greu, a armamentului uşor şi a forţelor armate. Suntem destul de aproape de a o obţine”, a anunţat el, fără să facă alte precizări.
”Atunci când acest lucru se va finaliza, îl voi suna pe preşedintele (rus Vladimir) Putin, pentru a încerca să ajute la finalizarea acestor acorduri”, a anunţat Emmanuel Macron.