Guvernul de la Moscova intenţionează să vândă o participaţie de 19,5% în Rosneft. 

Mai mult de zece bănci ruseşti şi străine şi-au exprimat interesul de a intermedia procesul de privatizare din Rusia, a declarat recent adjunctul ministrului Dezvoltării Economice, Nikolai Podguzov. 

În pofida unui context dificil pe pieţele internaţionale, Guvernul rus intenţionează să-şi reducă participaţia la o serie de mari companii de stat, printre care se numără şi societăţile petroliere Rosneft şi Bashneft, în ideea de a acoperi o parte din deficitul bugetar apărut în urma scăderii preţului la petrol, care asigură jumătate din veniturile la buget. Alte firme de stat ce ar putea fi privatizate sunt compania naţională de căi ferate Russian Railways, compania de shipping Sovcomflot, grupul minier Alrosa, a doua mare bancă din Rusia, VTB, şi operatorul aerian Aeroflot. 

Separat, Siluanov le-a declarat jurnaliştilor că este posibil ca Ministerul de Finanţe să poată cheltui anul acesta peste 2.100 miliarde de ruble (32,24 miliarde de dolari) din Fondul de Rezervă, unul din fondurile suverane de investiţii ale ţării. 

Referindu-se la planurile de împrumut pentru 2017, ministrul de Finanţe a explicat că va analiza balanţa de plăţi a Rusiei şi posibilităţile de împrumut de pe piaţa internă înainte de a lua o decizie. 

De asemenea, Anton Siluanov a dat asigurări că nu va renunţa la obiectivul de reducere a deficitului bugetar cu un punct procentual în fiecare an. Un deficit bugetar peste 3% din PIB reprezintă un motiv de îngrijorare pentru investitori, a explicat oficialul rus. Acesta a adăugat că în 2015 deficitul bugetar s-a situat la 2,4% din PIB, ceea ce a contribuit la stabilizarea politicii monetare şi a ajutat la reducerea inflaţiei.

AGERPRES