'Suntem pregătiţi să plătim rapid o sută de milioane, dar trebuie să lucrăm precum partenerii şi să avem discuţii în fiecare zi', a declarat Zorana Ivanovic. Ea a refuzat să precizeze dacă sunt corecte relatările din presă, ce vorbesc despre o reducere a fluxului de gaze ruseşti către Serbia cu 28%, limitându-se să afirme că 'toată Europa primeşte mai puţine gaze, aşadar şi Serbia este în aceeaşi situaţie'.
Potrivit cotidianului belgrădean Danas, preşedintele rus Vladimir Putin a dispus diminuarea volumului de gaze livrate Serbiei pentru că nu ar fi fost mulţumit de rezultatul negocierilor privind achitarea datoriei pe care le-a avut cu oficialii sârbi în timpul recentei sale vizite la Belgrad. Conform unor surse neprecizate, Serbia ar fi refuzat să semneze un protocol prin care s-ar fi angajat să achite Rusiei întreaga datorie până în luna martie.
Serbia este total dependentă de Rusia în ce priveşte gazele, iar rezervele pe care le are în prezent în depozite sunt foarte reduse.
Deşi aspiră la integrarea în Uniunea Europeană, Serbia a refuzat să se alăture sancţiunilor europene împotriva Rusiei, poziţie apreciată de Moscova, care s-a arătat dispusă la o consolidare a relaţiilor cu Belgradul, unul dintre aliaţii ei tradiţionali.AGERPRES