Rusia vrea să-i fie îndeplinite cerințele pentru a reveni la acordul privind cerealele din Ucraina
Miercuri, 2 august 2023, Kremlinul şi-a reafirmat poziţia față de acordul privind transportului de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, precizând că este gata să revină „imediat” ce vor fi îndeplinite cerințele Rusiei din acord.
„Rusia – şi preşedintele Putin a spus asta deja de 100 de ori – este gata să revină imediat la acordul propriu-zis, doar că acordul trebuie să fie pus în aplicare în partea care priveşte Federaţia Rusă. Până acum, după cum ştiţi, acest lucru nu s-a făcut. Occidentul a impus sancţiuni împotriva Rusiei fără să ţină cont de nevoile de hrană ale comunităţii mondiale, iar secretariatul general al ONU este foarte conştient de asta”, a declarat, miercuri, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Reuters.
El a zis, totodată, că Vladimir Putin a avut, miercuri dimineaţă, o discuţie telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară a negociat acordul respectiv împreună cu ONU în iulie 2022.
De ce s-a restras Rusia din acest acord?
Cu câteva zile în urmă, Vladimir Putin a reamintit că Rusia s-a retras din acordul privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră pentru că niciuna dintre promisiunile care i-au fost făcute cu privire la facilitarea exporturilor proprii de cereale și îngrășăminte nu a fost respectată. El și-a exprimat regretul că partea rusă a acordului nu a fost îndeplinită, ceea ce a dus la suspendarea sa.
„Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează aprovizionarea cu cereale şi îngrăşăminte (prin intermediul sancţiunilor), în timp ce, pe de altă parte, ele în mod ipocrit ne învinovăţesc pe noi pentru situaţia actuală de criză pe piaţa mondială a alimentelor”, a zis el.
Ucraine cere ajutor financiar din partea UE
Într-o scrisoare datată 21 iulie 2023, Ministerul Agriculturii din Ucraina a solicitat Comisarului European pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, să ofere ajutor financiar Guvernului de la Kiev pentru costurile suplimentare de transport legate de utilizarea rutelor alternative ale UE, cunoscute sub numele de „coridoarele de solidaritate”. Ucraina a cerut, totodată, ca acele coridoare de solidaritate să fie extinse cu 1-1,5 milioane de tone pe lună prin „coridoare verzi”, inclusiv către Marea Adriatică, către statele baltice, Germania şi Olanda.
„Nu am găsit încă o soluţie pentru a sprijini transportul de cereale. Oamenii se tot gândesc încă de anul trecut. S-au depus deja multe eforturi pentru simplificarea sistemului”, a zis un oficial european, relatează sursa citată anterior.