Pretul gazelor a crescut, pretul petrolului a crescut, iar cum Rusia este un furnizor important al Europei, incasarile sale au crescut exponential in ultimii zece ani. Cu banii intrati s-a refacut o parte a infrastructurii dar s-a si modernizat armata. Rezultatul pomparii de bani europeni in Rusia s-a vazut luna trecuta, cand rusii au invadat Georgia, folosindu-se de o armata moderna si flexibila. CAnd Rusia se supara pe o tara (de exemplu Ucraina), majoreaza pretul la gaze sau cand se supara pe alta tara (de exemplu Cehia) opresc furnizarile de petrol, dupa cum s-a vazut in ultima perioada de timp. Din acest motiv, dar si pentru a nu devenit dependenti de gazul rusesc, europenii se gandesc sa-si mai diversifice putin furnizorii. Vor intra mai putini bani in Rusia?
Probabil ca nu, deoarece rusii au gasit deja alte metode prin care sa faca rost de bani. Vanzarile de arme de exemplu. Exporturile ar firmei de profil Rosoboronexport ar putea atinge 6,1 miliarde de dolari pentru intreg anul 2008, potrivit unui oficial al companiei. Compania exporta cel mai mult armament rusesc, o dovada fiind faptul ca pentru acest an totalul exporturilor rusesti de armament for fi de circa 7 miliarde de dolari, dintre care 6,1 apartin Rosobonorexport. Parteneri comerciali exista destui si sunt raspanditi pe tot globul: China, India, Algeria, Venezuela, Iran, Malaezia, Serbia, in total 80 de tari. Dupa cum suna capul listei, se vede ca se Cumpara fie din incredere, fie din apropieri ideologice, fie pentru a nu cumpara de la altii sau din simpatie. Cele mai cumparate echipamente sunt in principal avioanele de lupta Suhoi si MiG, sisteme de aparare anti-aeriana, elicoptere, tancuri, transportoare blindate. In secundar, Rusia face bani frumosi din arme de infanterie sau sisteme de aparare anti-tanc. Mihail Zavali, de la Rosobonorexport crede ca in prezent accentul se pune pe avioanele de lupta si arme de infanterie, urmate de echipamente militare navale, in urmatoarea perioada de timp urmand ca raportul sa se inverseze.
Astfel, Rusia a devenit, dupa SUA, al doilea mare exportator de armament din lume. Comparativ cu anul 2000, vanyarile s-au dublat. Conflicte sunt mereu, trebuie tinut pasul cu ultimele descoperiri tehnologice, indiferent de motive, de armament, ca si de energie, va fi mereu nevoie. Daca sunt premise sa credem ca Rusia va mai pierde din piata energetica, iata o dovada ca rusii nu tin sa faca bani in mod special din energie, ci din orice. Iar cum recentul conflict din Georgia a dat o noua turnura inarmarii globale, companii precum Rosobonorexport au motive sa-si frece mainile si sa-si pregateasca chitantierul.
Cu toate acestea, nu trebuie uitate diferentele intre armamentul rusesc si cel american. Trebuie doar sa ne aducem aminte de diferentele dintre mitralierele AK47 (fabricata in URSS) si M16 (fabricata in SUA) cu care s-a dus Razboiul din Vietnam. Armele sovietice erau ieftine, grele, cu acuratete scazuta la focul de la distanta, dar se puteau folosi in orice mediu deoarece nu necesitau curatare intensa si in plus se puteau utiliza in luptele corp la corp, fiind fabricate din otel si lemn. Armele americane erau scumpe, usoare, cu acuratete crescuta la focul de la distanta, dar necesitau curatare intensa iar in luptele corp la corp se puteau sparge, deoarece erau fabricate din fibra de sticla.