Rusia vrea în continuare să își lanseze o stație spațială proprie. Problemele tehnice de pe ISS nu s-au rezolvat

Sursă: Dreamstime

Federația Rusă dorește în continuare să își lanseze o stație spațială proprie, cu toate că problemele tehnice de pe ISS nu au fost încă rezolvate.

Chiar dacă Rusia se confruntă în continuare cu probleme nerezolvate la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), țara spune că are încă de gând să construiască o nouă structură de acest fel, arată designerul şef al viitoarei Staţii Orbitale Ruse într-un interviu publicat luni.

Vladimir Kozhevnikov a precizat că planurile care privesc designul acestei staţii orbitale vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.

Noi scurgeri la Stația Spațială

La câteva luni după ce o navă spațială rusă a prezentat scurgeri pe Stația Spațială, o altă navă trimisă de Moscova a prezentat scurgeri de lichid de răcire în timp ce se andoca cu laboratorul zburător. Evenimentul a fost confirmată atât de Nasa, cât și de agenția spațială rusă, Roscosmos. Cu toate acestea, cele două agenții spațiale au susținut că incidentul nu prezintă niciun pericol pentru echipajul stației.

A avut loc o pierdere inexplicabilă de presiune într-o navă de marfă andocată la Stația Spațială Internațională. Specialiștii ruși din cadrul controlului misiunii au detectat o depresurizare în sistemul de răcire al navei cargo Progress MS-21, care urmează să se decupleze de ISS pe 18 februarie.

„Temperatura și presiunea de la bordul stației se încadrează în norme și nu există niciun pericol pentru sănătatea și siguranța echipajului”, se arată într-un comunicat.

Declarația inițială a Roscosmos nu a lăsat să se înțeleagă dacă întreaga navă de marfă sau doar unele dintre sistemele sale au pierdut presiune, dar Serghei Krikalev, șeful programelor cu echipaj al Roscosmos, a clarificat ulterior că a avut loc o depresurizare a circuitului de răcire al navei. Nava a fost izolată de restul stației, iar motivul este în curs de investigare, a precizat acesta.

Nasa a precizat că specialiștii săi îi asistă pe omologii lor ruși în rezolvarea problemei scurgerii lichidului de răcire.

„Oficialii monitorizează toate sistemele Stației Spațiale Internaționale și nu urmăresc alte probleme”, a precizat Nasa. „Echipajul, care a fost informat despre scurgerea buclei de răcire, nu este în pericol și continuă operațiunile normale ale stației spațiale”.

A mai avut loc o astfel de depresurizare

Aceasta a fost cea mai recentă problemă care a afectat îmbătrânita ISS, după ce în decembrie a avut loc o scurgere de lichid de răcire pe o navă spațială Soyuz MS-22 andocată la stație. Nava Soyuz este folosită pentru a transporta echipajul spre și dinspre stație, în timp ce navele Progress livrează echipamente și provizii. O altă navă Progress, MS-22, s-a andocat cu succes la ISS în cursul zilei de sâmbătă.

Depresurizarea circuitului de răcire al navei cargo urmează unui incident similar petrecut în decembrie cu capsula echipajului Soyuz, despre care oficialii spațiali ruși au declarat că a fost cauzat de un mic meteoroid care a lăsat o mică gaură în radiatorul exterior și a trimis lichidul de răcire în spațiu.

Roscosmos a lansat o sondă pentru a cerceta o posibilă cauză a scurgerii buclei de răcire, iar Krikalev a declarat că experții vor examina îndeaproape materialele și tehnologiile utilizate în fabricarea navelor spațiale ca parte a sondei.

„Trebuie să efectuăm o analiză amănunțită pentru a ne asigura că nu ar afecta componente similare care vor fi folosite în viitor”, a declarat Krikalev. „Aceasta este cea mai importantă sarcină”.

Problema cu Soyuz a forțat trei dintre membrii actualului echipaj de pe stație – rușii Serghei Prokopyev și Dmitri Petelin și astronautul NASA Frank Rubio – să își prelungească misiunea. Aceștia se vor întoarce acum pe Pământ cu un Soyuz de înlocuire pe care Rusia urmează să îl lanseze la 20 februarie.

Rusia și Statele Unite continuă să colaboreze îndeaproape în ceea ce privește SSI, în ciuda prejudiciilor grave aduse relațiilor lor de invazia Rusiei în Ucraina. În prezent, la bordul navei se află șapte membri ai echipajului – trei americani, trei ruși și un japonez, scrie India Today.