Potrivit unor informații apărute luni în presa internațională, Rusia a sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, relatează DPA.
„Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului”, a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse pentru agenţia de presă de stat rusă Ria Novosti.
Multă vreme Rusia a acuzat Ucraina pentru atacurile asupra centralei nucleare din oraşul Energodar, în timp ce ucrainenii au dat vina pe ruşi.
Potenţial dezastru nuclear în Ucraina
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută asupra unui potenţial dezastru nuclear şi a cerut ca zona să fie demilitarizată.
Duminică, 42 de ţări au cerut ca Rusia, care în prezent ocupă centrala nucleară, să o predea Ucrainei. Cererea a fost făcută în numele UE, precum şi al SUA, Marii Britanii, Norvegiei, Australiei, Japoniei, Noii Zeelande şi al altor ţări.
„Staţionarea personalului militar rus şi a armelor la instalaţia nucleară este inacceptabilă”, au declarat acestea într-un comunicat comun.
Avertisment despre Zaporojie! Situația este gravă
Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie este gravă, avertizează șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat joi că încearcă să viziteze centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, pe fondul unor noi bombardamente asupra complexului său.
Rafael Grossi a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că nu există o amenințare imediată la adresa securității sitului nuclear, pe baza unei evaluări preliminare, dar a avertizat că acest lucru se poate schimba în orice moment.
Cel mai mare sit nuclear din Europa a fost bombardat de mai multe ori, ceea ce a generat temeri privind un dezastru nuclear.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacurile de la instalația nucleară. Rusia controlează în prezent instalația după ce a preluat-o și zonele învecinate în luna martie de la Ucraina.
Rafael Grossi a declarat că este pregătit să conducă o echipă de experți pentru a evalua pagubele fizice ale instalației.
”AIEA trebuie să i se permită să își desfășoare misiunea cât mai curând posibil”, a adăugat el.