Compania rusa de gaze Gazprom a initiat negocieri cu Libia in vederea achioztionarii capacitatii de export a acestui stat. Potrivit unui comunicat al Gazprom, “au fost initiate negocieri pe tema achizitiei cantitatilor de hidrocarburi de la partea libiana”.
Pana acum, cele doua parti au cazut de acord asupra crearii unei companii mixte in vederea imbunatatirii utilajelor de extractie a gazelor si a petrolului din Libia. Gazprom mai spune ca a acceptat o cerere din partea Libiei de construire a unor noi conducte de gaze din Libia pana in Europa. Iar comunicatul a venit dupa o intalnire intre CEO-ul Gazprom Alexei Miller si presedintele libian Moammar Gadhafi, ce a avut loc dupa o vizita a lui Miller in Azerbaidjan, o alta tara bogata in petrol si gaze. Vazand ca Europa cauta si alti furnizori, proiectele noi pentru conducte se construiesc greu, iar multe tari din Estul Europei (Polonia si Ucraina de exemplu) sunt reticente la construirea de noi trasee pe teritoriul lor, Rusia si-a indreptat atentia spre Africa de Nord, o alta zona din care europenii cumpara gaze.
Potrivit lui Geoff Porter, analist la Eurasia Group, “Gazprom intentioneaza sa-si creasca controlul pe care il are in prezent asupra Europei, in materie de furnizare de gaz. Tarile din Nordul Africii furnizeaza Europei o cantitate importanta de gaze. Dupa ce discutiile cu Algeria au incetat, Rusia si-a indreptat atentia spre Libia”.
Asadar, Rusia nu este la prima tentativa de a se implementa in zona. Dar algerienii au prins gustul economiei de piata. Ministrul algerian al Energiei, Chakib Khelil a precizat clar ca Sonatrach, compania algeriana de gaze controlata de stat, vrea sa concureze Gazprom pe piata europeana, nu sa se lase vanduta.
La o a doua privire, nici Libia nu pare o prada sigura pentru rusi. “Libienii vor sa-si diversifice cumparatorii, nu au o obsesie cu Europa. Nu cred ca Gazprom va prelua controlul productiei libiene”, considera analistul Geoff Porter. “Nu ar fi exclus ca libienii sa se foloseasca de discutiile cu rusii pentru a-i presa pe occidentali sa ii ia in seama”, mai spune el.
In prezent, Libia are conducta Greenstream ce o leaga de Sicilia si prin care se face exportul de gaze catre Europa. Libia are insa rezerve de 52,8 mii de miliarde de metri cubi de gaz si 41,5 miliarde de barili de petrol, producand 1,8 milioane de barili pe zi. Circa 80% dintr ezacamintele sale se afla in bazinul Sirte. Un element care trebuie luat in seama este faptul ca, de la ridicarea embargoului, occidentalii au investit serios in Libia inaintea rusilor, astfel incat o mare parte din capacitatea de productie din Libia este detinuta de companii americane si europene.
Sursa: MarketWatch