Președinția rusă a anunțat prin vocea purtătorului de cuvânt, Dmitri Peskov, că este deschisă să poarte discuții cu SUA și Papa Francisc cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina pentru a ajunge la o negociere a conflictului.
Autoritățile de la Kremlin au anunțat, marți, 25 octombrie, că sunt dispuse să poarte discuții cu SUA și Papa Francisc pentru a identifica soluții în ceea ce privește răzbboiul dintre Rusia și Ucraina, a relatat EFE.
„Suntem pregătiţi să discutăm toate acestea (n. red. situaţia din Ucraina) cu americanii, cu francezii şi cu Suveranul Pontif’, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, reacționând la comentariul preşedintelui francez Emmanuel Macron care i-a cerut luni papei Francisc să se adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill şi preşedintelui american, Joe Biden, pentru a propune un proces de pace în Ucraina.
Ucraina a interzis continuarea negocierilor cu Federația Rusă
Seccretarul de presă Dmitri Peskov a declarat că Moscova salută apelul preşedintelui Macron către Papa Francisc de a facilita discuţiile dintre SUA şi Rusia cu privire războiul din Ucraina.
„Dacă aceasta se înscrie într-adevăr pe linia eforturilor de căutare a posibilelor soluţii, demersul poate fi evaluat pozitiv.”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. În acelaşi timp, acesta a afirmat că nimeni nu a propus să-l sune pe Volodimir Zelenski pentru a transparentiza „baza legală care interzice orice tip de negociere cu partea rusă.”
„Rusia este deschisă tuturor contactelor. Dar trebuie să plecăm de la premisa că Ucraina a interzis continuarea negocierilor.”, a evidențiat Peskov, referindu-se la decretul preşedintelui Zelenski care a pus în aplicare o decizie recentă a Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională al Ucrainei cu privire la interzicerea de a purta negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Ucraina a răspuns Rusiei în urma anexării ilegale a teritoriilor ucrainene
Decizia anunțată de Volodimir Zelenski a fost o reacție de răspuns al Kievului la „încercarea de anexare de către Rusia a unor teritorii” ale Ucrainei, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene la Federaţia Rusă – Doneţk şi Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud) pe 30 septembrie, a relatat agenţia de presă ucraineană RBC.
Unele dintre regiunile anexate de către Federația Rusă nici măcar nu erau controlate în întregime de către autoritățile de la Moscova.