În Libia, lucrurile evoluează defavorabil pentru generalul pucist Haftar și favorabil pentru guvernul condus de Fayyez al Sarraj, recunoscut de Națiunile Unite și pe care îl sprijinim și noi. Situația evoluează însă ceilalți jucători ai războiului prin interpuși, Rusia, Arabia Saudită și Egiptul încearcă să ațâțe războiul civil prin noi formule.
Interpușii înarmează luptătorii lui Haftar. A fost trimis în zonă și un avion rusesc de luptă. Rusia a renunțat la ideea de a îi preda Libia lui Haftar. Noul plan este să împartă țara în două.
Principala întrebare este următoarea: Turcia ar putea ajunge să se confrunte direct cu pactul compus din Rusia, Emiratele Arabe Unite și Egipt?
Într-o declarație făcută pe 21 mai, așa-zisul comandant al Forțelor Aeriene ale lui Haftar, „lordul războiului” Saqar Al-Jaroushi a spus că „În orele următoare veți vedea cele mai dure atacuri aeriene din istoria Libiei”.
Până acum, dronele trimise în regiune nu le-au deschis ochii partizanilor lui Haftar și se pare că acesta încearcă să își facă vocea auzită pe baza ajutorului primit din Rusia. Al-Jaroushi a uitat, cu siguranță, bombardamentele efectuate în 2011 de Franța, Anglia, SUA și alte state NATO. Dar a uitat și că ajutorul pe care îl primesc din partea Rusiei este limitat.
La Tripoli se discută în culise că sunt făcute pregătiri pentru ca Turcia să amplaseze avioane de luptă F-16 și drone la baza aeriană Vatiyye, pe care forțele lui Sarraj au cucerit-o din mâinile oamenilor lui Haftar săptămâna trecută. Acest lucru este posibil grație acordului făcut cu Libia.
Faptul că Turcia a schimbat situația în războiul din Libia, în favoarea lui Sarraj, cu siguranță că reclamă și o implicare a NATO. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru ziarul La Stampa că vor sprijini pe viitor Guvernul de Acord Național.
Din acest motiv, Emiratele Arabe Unite și Rusia, care luptă alături de Haftar, ar putea să ajungă să se confrunte cu Turcia, care sprijină Guvernul de Acord Național. Al-Jaroushi a spus de altfel că pozițiile turcești din Libia pot fi considerate ținte legitime.
Guvernul de la Tripoli ia în serios aceste amenințări. Potrivit informațiilor obținute de către guvern, lui Haftar i-au fost trimise șase avioane de producție rusească MIG-29 și două avioane de vânătoare Suhoi-24, de la baza aeriană rusească din Siria. Potrivit unor informații, aceste avioane au fost însoțite în cursul transferului de aeronave moderne Suhoi-35.
Ideea generală la Ankara este că Rusia a trimis mercenari în zonă prin intermediul grupului Wagner și că din cauza costurilor ridicate ale crizei siriene, nu va risca un conflict deschis cu NATO prin intermediul Turciei.
Avioanele trimise de Rusia în Libia vor fi utilizate de piloți egipteni. Acest lucru va complica și mai mult situația.
Ankara nu are niciun gând să se retragă din zonă, oricare ar fi prețul. Din acest motiv, încearcă să construiască la centrul de coordonare militar de la Vatiyye o capacitate militară care să poată da răspunsul adecvat oricărei amenințări. În acest aspect, atitudinea Italiei, a Statelor Unite și în general a țărilor NATO este de a sprijini Turcia.
Diplomați din țările vestice confirmă faptul că i-au fost trimise avioane lui Haftar și susțin că numărul acestor avioane de luptă este mai mare.
Chiar dacă Rusia are rețineri în a se confrunta în mod direct cu Turcia, succesele militare obținute în ultima perioadă de forțele guvernului Sarraj, sprijinite de către Turcia, ar putea fi anulate prin intermediul avioanelor rusești.
Urmând aceeași matematică, Turcia a trimis săptămâna trecută în Libia sisteme de rachetă Hawk pentru apărare aeriană și aparate pentru bruiajul frecvențelor. Acest pas a fost suficient pentru a face inutile dronele Emiratelor Arabe Unite. În plus, dronele de producție turcească TB2 Bayraktar au fost foarte eficiente în operațiunile împotriva bazelor de aprovizionare ale lui Haftar.
Pe termen scurt, trimiterea avioanelor rusești în Libia i-ar putea oferi lui Haftar un avantaj în a-și proteja alianța. Însă pe măsură ce trece timpul, costurile pentru Rusia vor crește tot mai mult.
Este de așteptat ca sistemele de apărare antirachetă pe care Turcia le va amplasa în Libia să devină una dintre primele ținte ale avioanelor de luptă rusești. Din acest motiv, acordul de încetare a focului decis între Rusia și Turcia ar putea începe să fie renegociat. Ambele țări preferă să meargă pe calea înțelegerii în mai multe aspecte.
Joi s-a înregistrat o evoluție în acest sens iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în urma întâlnirii cu omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, că trebuie să înceteze imediat luptele în Libia și să reînceapă un proces politic sub supravegherea Națiunilor Unite.
Rusia a primit permisiunea din partea administrației Haftar să extragă petrol în estul Libiei, ceea ce arată că Rusia intenționează să își permanentizeze prezența în regiune.
Numai că Rusia nu vrea să îi predea Libia lui Haftar. Vrea o Libie divizată.