Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marți că un raport al New York Times despre cine ar putea fi responsabil pentru atacurile asupra gazoductelor Nord Stream de anul trecut „nu face decât să dovedească faptul că inițiativa privind lansarea unei anchete internaționale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună”.
Rusia va convoca un vot la ONU
Rusia intenționează să convoace un vot în Consiliul de Securitate al ONU până la sfârșitul lunii martie cu privire la proiectul său de rezoluție prin care îi cere secretarului general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă, a declarat pentru Reuters adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski.
Nu există nicio dovadă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau alți oficiali guvernamentali ucraineni s-ar afla în spatele exploziilor și scurgerilor de gaze naturale din Marea Baltică, a relatat ziarul, citând oficiali americani.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat marți reporterilor că Washingtonul așteaptă încheierea investigațiilor în curs de desfășurare în Germania, Suedia și Danemarca.
„Credem, și președintele a spus acest lucru, că este vorba de un act de sabotaj. Dar trebuie să lăsăm aceste investigații să se încheie și abia apoi să analizăm ce acțiuni ulterioare ar putea fi sau nu adecvate”, a declarat Kirby.
Construite de Gazprom, companie de stat controlată de Rusia, gazoductele Nord Stream au fost construite pentru a transporta gaze naturale din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică. Însă, din cauza fricțiunilor dintre Rusia și Uniunea Europeană din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, Nord Stream nu era în funcțiune în momentul în care exploziile au distrus trei dintre cele patru conducte.
Kievul „nu este absolut deloc implicat” în atacul asupra Nord Stream
Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenskii, a declarat marți că Kievul nu a fost „absolut deloc implicat” în atacurile de anul trecut asupra conductelor Nord Stream și că nu are informații despre ce s-a întâmplat.
„Fără îndoială, Ucraina nu este absolut deloc implicată în excesele de pe conducte”, a spus Mihailo Podoliak într-o declarație pentru Reuters. „Nu are nici cel mai mic sens”.
El a adăugat că Ucraina nu are informații despre cine anume a fost implicat, dar a speculat că ceea ce el a numit eforturile Rusiei de a destabiliza regiunea ar fi putut fi de vină.
„Începând din prima zi de construcție a conductelor de pe fundul Mării Baltice, Ucraina a atras în mod repetat atenția partenerilor săi occidentali asupra riscurilor strategice în creștere bruscă pentru securitatea Europei pe care le poartă realizarea acestui proiect”, a declarat Podoliak.