Rusia vrea să taie Ucraina de centrala nucleară Zaporojie ocupată

Sursă: Dreamstime

Rusia vrea să taie Ucraina de centrala nucleară Zaporojie ocupată, a anunțat astăzi un înalt oficial al Federației Ruse.

Un înalt oficial rus a afirmat miercuri că cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost capturată de forțele rusești în Ucraina, va furniza energie electrică Federației Ruse.

Furnizorii de energie din Ucraina au respins comentariile privind centrala nucleară confiscată din Zaporojie ca fiind o imposibilitate tehnică.

Vicepremierul rus Marat Khusnullin, aflat într-o vizită în zonele ocupate din sud-estul Ucrainei, a declarat miercuri că centrala Zaporojie (ZNPP) va furniza energie electrică Rusiei.

„Dacă sistemul energetic al Ucrainei va fi gata să plătească, atunci vom lucra; dacă nu, centrala va lucra pentru Rusia”, a declarat Khusnullin în declarații difuzate de mass-media de stat, scrie The Moscow Times.

Sistemul energetic al Ucrainei nu are conexiuni cu cel al Federației Ruse

Operatorul rețelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a declarat miercuri că sistemul energetic al țării nu are conexiuni fizice cu sistemul energetic al Rusiei.

„Prin urmare, furnizarea de energie electrică de la centralele electrice ucrainene către Rusia este în prezent imposibilă din punct de vedere fizic”, a precizat într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram. „Orice schimbare în situația de la ZNPP va însemna un act de terorism nuclear.”

Energia electrică din Ucraina nu poate ajunge în Rusia

Energoatom din Ucraina, care operează centrala Zaporojie, a declarat în aceeași zi că: „nu există nicio posibilitate tehnică sau de altă natură” de a deturna energia electrică a centralei către Rusia, adăugând că atât centrala, cât și orașul Enerhodar în care se află „vor fi în curând returnate Ucrainei”.

Ocuparea de către armata rusă a centralei Zaporojie la începutul lunii martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei, a provocat un mic incendiu și a stârnit temeri la nivel mondial cu privire la un dezastru similar celui de la Cernobîl.

Regiunea ucraineană ar putea fi anexată Rusiei

Într-o altă ordine de idei, vicepremierul rus a mai spus că Federația Rusă este pe acest teritoriu pentru a rămâne, lăsând de înțeles că anexarea nu este un subiect exclus.

„Consider că viitorul acestei regiuni este să lucreze în familia noastră prietenoasă rusă. De aceea am venit, să ajut cât mai mult la integrarea ei”, a spus acesta.