De aceea, explică National Interest, trebuie analizată starea actuală a armamentului și a rafinamentului tehnologic al armatei ruse, pentru a înțelege mai bine amploarea tipurilor de amenințări pe care le pot prezenta rușii. O analiză atentă a armatei Rusiei aduce întrebări cu privire la capacitatea sa actuală de se constitui ca o adevărată provocare pentru NATO.
Forțele Rusiei se extind rapid
Forțele convenționale terestre, aeriene și maritime ale Rusiei încearcă să se extindă rapid, să treacă în era informației de înaltă tehnologie și să urmărească în mod constant platforme de generația următoare. Rusia face progrese în ceea ce privește o nouă clasă de submarine independente de aer, avionul de luptă stealth T-50, rachetele de nouă generație și echipamentele de înaltă tehnologie. De exemplu, Rusia a efectuat, din câte se pare, lansarea cu succes a rachetei antisatelit Nudol, cu ascensiune directă, notează The National Interest. În plus, Forțele Aeriene Ruse pregătesc șase companii blindate echipate cu tancuri T-72B3M recent modificate. În paralel, dezvoltă un așa-numit vehicul de luptă pentru tancuri, „Terminator 3”.
Armata rusă avea aproximativ 766.000 de angajați activi în prima linie în 2013 și până la 2,4 milioane forțe de rezervă. Rușii testează acum și un nou sistem de apărare antiaeriană S-500 capabil să atingă obiective de până la 200 de km. Iar avioanele de vânătoare Su-27, construite în anii 80, sunt menținute în zonele strategice de către armata rusă.
Concluziile unui studiu Rand, publicat acum mai bine de un an, explică faptul că NATO ar fi pus într o situație surprinzătoare dacă Rusia ar invada statele baltice. Structura forțelor NATO din Europa de Est din ultimii ani nu ar putea rezista unei invazii rusești în Letonia, Lituania și Estonia, a concluzionat studiul Rand. După efectuarea unei serii de jocuri de război, în care forțele „roșii” (rusești) și „albastre” (NATO) s-au angajat în diferite scenarii de război în statele baltice, studiul făcut de Rand Corporation, intitulat „Îmbunătățirea descurajării pe flancul estic al NATO”, a stabilit că o apărare cu succes a NATO a regiunii ar necesita o forță aer-sol mult mai mare decât cea desfășurată în prezent. Un asalt rapid asupra regiunii baltice ar lăsa NATO cu puține opțiuni atractive, inclusiv un contraatac masiv riscant, cu arme nucleare sau pur și simplu permițând Rusiei să anexeze balticele.
O altă opțiune, menționează raportul, ar fi pur și simplu cedarea statelor baltice. Prezența efectivă a trupelor NATO în Europa de Est este încă în curs de examinare și poate fi modificată în noua administrație. De ceva timp, NATO și SUA se gândesc să suplimenteze considerabil trupele de pe flancul estic, ca o modalitate de a descuraja în continuare Rusia.