Rusia zguduie toată Europa! Planul ascuns al lui Vladimir Putin

Vladimir Putin

Sursă: Dreamstime

Rusia intenționează să vândă gazele naturale în Europa la un preț mult mai mic decât în prezent pentru a-şi putea păstra locul fruntaș pe piața europeană. Rușii se gândesc la o scădere de 60% faţă de nivelul actual.

Din dorința de a-și păstra principalul client în exportul de gaze naturale, Rusia intenționează să modifice prețul resurselor cu peste jumătate din prețul actual. Rusia dorește ca preţul gazelor naturale, pe piaţa din Europa, să sufere modificări.

O scădere cu 60% a prețului actual este sugestia pe care rușii o consideră cea mai relevantă la ora actuală pentru nu afecta cererea de gaze livrate de Gazprom, au declarat doi oficiali ruşi implicaţi în politica energetică a ţării pentru Bloomerg, potrivit agerpres.ro.

88 de euro pentru un Megawatt pe oră

În prezent, preţurile de referință la gaze naturale au atins suma de 88 de euro pentru un Megawatt pe oră. După un calcul simplu, acest lucru înseamnă, aproximativ, 1.150 de dolari pentru o mie de metri cubi. La începutul lunii octombrie, cotațiile la gaze naturale au atins un nivel record. Respectiv 162 de euro pentru Megawatt pe oră, adică 2.000 de dolari pentru o mie de metri cubi. Un preț pe care o parte majoră din statele europene, ce au contract cu Gazprom, nu și-l permit.

Fiind conștienți de faptul că această creștere semnificativă a prețului la gaze naturale ar putea dăuna grav companiei Gazprom, pe termen lung, oficialii ruşi implicaţi în politica energetică a țării au elaborat diverse metode pentru rezolvarea acestei probleme. Problemă ce visează atât Rusia, cât și alte state europene.

Potrivit unui oficial rus, Rusia vrea ca preţurile la gaze în Europa să fie undeva între 300 şi 400 de dolari pentru mia de metri cubi. Acest nivel ar permite companiei Gazprom să îşi menţină poziţia dominantă pe piaţa europeană.

Altă mențiune vorbea despre un preţ cuprins între 200 şi 400 de dolari pentru mia de metri cubi. A fost specificat faptul că preţurile care s-ar apropia de zona inferioară a acestui interval nu vor fi acceptate.

Creşterea preţurilor la gaze naturale este un motiv de îngrijorare pentru Kremlin, care se gândește la posibilele efecte negative ce ar putea apărea asupra Gazprom. Trebuie menționat faptul că, în 2020, compania rusească Gazprom a furnizat aproape o treime din cantitatea totală de gaze consumată în Europa.

Vladimir Putin dorește prețuri mai mici la gaze

În timpul unei reuniuni a Guvernului de la Moscova, președintele Rusiei și-a exprimat dorința de scădea prețul gazelor naturale. Acestuia i s-au alăturat și alţi oficiali de rang înalt.

„În cele din urmă, o astfel de situaţie va conduce la un consum mai mic şi asta îi va afecta pe producătorii noştri, inclusiv Gazprom PJSC”, a spus Vladimir Putin.

„De aceea nu suntem interesaţi de o creştere fără sfârşit a preţurilor la energie, inclusiv la gaze naturale”, a adăugat președintele Rusiei.

Cu toate acestea, Rusia nu a livrat cantităţi suplimentare de gaze naturale pe piaţa spot din continent pentru a calma tensiunile provocate de criza actuală. La finalul lunii a opta a acestui an, exporturile Gazprom spre Europa au fost mai mici comparativ cu 2020. Anumiți oficiali europeni acuză Gazprom că a agravat criza actuală din cauză că a refuzat să livreze cantităţi suplimentare continentului.

Spre apărarea sa, Gazprom susţine că livrează gaze naturale în conformitate cu cererile venite de la clienţii săi. Compania rusească a explicat că nu a existat o cere suplimentară de gaze naturale din cauza preţurilor ridicate înregistrate în prezent.