Vineri, pe 24 mai, Ministerul rus de Externe a reacționat după ce România a expulzat un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei de la București, transmițând că „va da un răspuns adecvat”
Diplomat în cadrul Ambasadei Rusiei, expulzat de MAE
Vineri, MAE a declarat persona non grata un diplomat de la Ambasada Rusiei din București, „pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”.
Drept răspuns, Ministerul rus de Externe a transmis că „Rusia va da un răspuns adecvat”.
Decizia MAE vine în contextul în care un cetățean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracțiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la București imagini cu obiective militare românești sau NATO situate în apropierea Tulcei, precum și imagini cu un convoi militar care se îndrepta spre Ucraina.
„Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă”, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.
Cetățean român, acuzat de trădare
Ca rezultat al investigațiilor efectuate de către Serviciul Român de Informații (SRI), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)– Structura Centrală au decis, la data de 23.05.2024, reținerea unui cetățean român, suspectat de săvârșirea infracțiunii de trădare.
Începând cu anul 2022, cetățeanul român a adunat informații cu caracter militar și a fotografiat echipament militar în mișcare și deplasarea personalului în apropierea unor obiective militare românești sau NATO, situate pe teritoriul României. Datele colectate au fost ulterior trimise diplomaților de la Ambasada Federației Ruse din București.
Diplomatul din cadrul Ambasadei Rusiei, declarat persona non grata
În aceeași chestiune, la recomandarea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care a beneficiat de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024. Această acțiune s-a desfășurat conform articolului 9 alineatul (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968.
În această operațiune, Serviciul Român de Informații (SRI) a colaborat cu Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Serviciul Român de Informații, alături de agențiile naționale de informații, va continua să monitorizeze atent aceste riscuri de securitate și să furnizeze informații relevante organelor de aplicare a legii, în vederea protejării securității naționale.