După consultarea cu aliații, România trebuie să fie în prima linie pentru asigurarea unui răspuns atât diplomatic, cât și militar. Declarația îi aparține fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu consideră că, deși gândită din timp, mutarea bombardierelor strategice în Crimeea are legătură și cu Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, care ar putea expira peste doar cinci luni.
„România trebuie să fie în prima linie în a asigura un răspuns consistent, atât din punct de vedere diplomatic, cât și din punct de vedere militar. Deci, în primul rând, trebuie conștientizat la București, faptul că, de data aceasta, nu este o chestiune doar pentru a crea un fel de redută diplomatică”, spune Diaconescu.
Tu-22M3 este o variantă modernizată a unui bombardier strategic de concepție sovietică, un aparat cu un echipaj de patru. Zboară cu peste 2.000 de km pe oră și poate transporta câteva zeci de tone de bombe. În urmă cu cinci ani, un expert în aviație estima că Federația Rusă are în jur de șapte escadrile de astfel de avioane, fiecare având cam 10 aparate. Atunci, întreaga flota de Tu-22 acționa de pe trei baze, scrie TVR.