Rușii au cumpărat o cantitate record de lingouri de aur în 2022

Sursă: Dreamstime

Investitorii ruși au cumpărat o cantitate record de lingouri de aur anul trecut, în condițiile în care țara s-a confruntat cu sancțiuni ca răspuns la invazia Ucrainei, iar economia s-a confruntat cu numeroase riscuri.

Peste 50 de tone de aur fizic au fost cumpărate de cetățenii ruși în 2022, potrivit unei publicații locale Vedomosti, care a făcut un sondaj în rândul principalelor bănci rusești.

Cinci din cele mai mari 13 bănci rusești au vândut anul trecut 57 de tone de lingouri fizice, potrivit Vedomosti. Acest total este deja mai mare decât cele 40-50 de tone prognozate de Ministerul rus de Finanțe în decembrie, a precizat publicația.

Pentru a pune această nouă tendință în perspectivă, cetățenii ruși au cumpărat sub șase tone de aur în 2021, potrivit datelor World Gold Council.

Anul trecut, Rusia și-a încurajat cetățenii să cumpere aur prin două modificări semnificative ale codului fiscal. Oficialii au eliminat în martie taxa pe valoarea adăugată de 20% pentru achizițiile de metale și au eliminat impozitul pe venit de 13% pe vânzarea de aur pentru 2022-2023. Măsura a fost concepută pentru a încuraja diversificarea în metale prețioase în detrimentul monedelor străine, cum ar fi dolarul american și euro.

Băncile din Federația Rusă s-au confruntat și cu o penurie de lingouri mici

La începutul acestui an, băncile locale din Rusia s-au confruntat chiar și cu penuria de lingouri de aur mai mici, care sunt populare printre investitorii de retail.

Principala problemă a fost faptul că rafinăriile rusești erau obișnuite să furnizeze băncilor lingouri mari pentru achiziții în vrac, deoarece acesta a fost principalul obiectiv de investiții în trecut, potrivit Vedomosti.

Rafinării au început să treacă la producția de lingouri de dimensiuni mai mici, dar procesul a necesitat o restructurare majoră și a durat mult timp. Înainte de creșterea bruscă a cererii din partea populației locale, aurul era cumpărat în principal în vrac de către banca centrală rusă pentru a fi exportat în străinătate.

De asemenea, în acest an, rușii au îmbrățișat conturile metalice nealocate ca protecție împotriva riscului și a inflației.

Libertatea de a diversifica și proteja portofoliul

Aurul oferă investitorilor locali libertatea de a-și diversifica și proteja portofoliul în timpul „incertitudinii crescute”, a declarat anul trecut vicepreședintele senior al VTB, Dmitriy Breytenbikher.

„Aurul a fost întotdeauna un instrument defensiv, arătându-și cele mai bune calități la un orizont de trei până la cinci ani. Într-o situație cu un grad ridicat de incertitudine, acest activ vă permite să vă diversificați portofoliul, să vă fixați economiile și să păstrați capitalul pentru generațiile viitoare”, a declarat Breytenbikher.

Alegerea aurului dă roade la începutul anului 2023, metalul prețios tranzacționându-se aproape de 1.900 de dolari pe uncie, pe măsură ce piețele iau în calcul răcirea inflației și un pivot al Rezervei Federale.

La momentul redactării acestui articol, contractele futures pentru aur Comes din februarie se situau la 1.895,90 dolari pe uncie, în creștere cu 4% de la începutul anului.

„Aurul internalizează în prezent ceea ce se va întâmpla în 2023 va exista o încetinire a Fed, un pivot al Fed, o recesiune și apoi, în cele din urmă, o injecție de lichiditate, în care masa monetară va crește din nou în cele din urmă în 2023”, a declarat joi Nicky Shiels, strategul pentru metale al MKS PAMP, scrie Kitco.