Ruşii au declasificat informaţii care vor zdruncina piaţa mondială de pietre preţioase

Rusia a declasificat informaţii care vor zgudui din temelii piaţa mondială a pietrelor preţioase: descoperirea unui nou câmp de diamante ce conţine „triliarde de carate“, destul să acopere cererea pieţei globale pe încă 3.000 de ani.

Sovieticii au descoperit comoara în anii `70 sub un crater de asteroid vechi de 35 de milioane de ani, în zona de est a Siberiei cunoscută drept Popigai Astroblem.

Au decis să o păstreze secret şi să nu o exploateze, aparent pentru că operaţiunile de diamante ale URSS din Mirny, Yakutia, produceau deja profituri imense pe o piaţă globală puternic controlată.

Sovieticii produceau de asemenea o varietate de diamante artificiale pentru industrie, în care investiseră puternic. Secretul a fost spart în acest week-end şi Moscova a permis cercetătorilor de la Institutul de Geologie şi Minerologie din Novosibirsk să vorbească despre el jurnaliştilor ruşi.

Potrivit agenţiei oficiale ITAR-Tass, diamantele de la Popigai sunt „de două ori mai tari“ decât o piatră preţioasă normală, ceea ce o face ideală pentru utilizare industrială şi ştiinţifică. Directorul institutului, Nikolai Pokhilenko, a declarat agenţiei că vestea despre ceea ce se regăseşte în noul câmp ar putea fi suficientă pentru „a da peste cap“ piaţa globală de diamante.

„Resursele de diamante super-tari din rocile găsite la Popigai, sunt de zece ori mai mari decât rezervele cunoscute ale lumii. Vorbim de triliarde de carate. Prin comparaţie, rezervele cunoscute în prezent la Yakutia sunt estimate la un miliard de carate“, a spus Pokhilenko.

Tipul de rocă descoperit la Popigai este cunoscut sub denumirea de „diamant de impac“, care teoretic apare atunci când ceva asemănător unui meteorit brăzdează un depozit existent de diamante cu o viteză mare. Ruşii spun că majoritatea diamantelor asemănătoare găsite în trecut erau „diamante spaţiale“ de origine extraterestră găsite în cratere de meteoriţi.

SURSA: Business Insider