Rușii au înaintat și au intrat în Lîsîceansk, oraș aflat lângă Sievierodoneţk. Armata a cucerit deja unele întreprinderi din oraș, a mărturisit un reprezentant al separatiştilor proruşi.
”Miliţia populară a republicii populare de la Lugansk şi armata rusă au intrat în oraşul Lîsîceansk”, anunţă într-o postare pe Telegram un reprezentant al separatiştilor proruşi, locotenent-colonelul Andrei Marociko.
”Unele întreprinderi din oraş au fost deja cucerite. În prezent au loc lupte de stradă”, anunţă el.
Mobilizarea are loc după ce vineri forţe ucrainene au primit ordinul de a se retrage din oraşul Sievierodoneţk.
Dacă rușii vor cuceri și oraşul Lîsîceansk, vor prelua controlul regiunii ucrainene Lugansk, unul dintre teritoriile separatiste proruse din Donbas, şi le-ar permite să înainteze mai uşor către oraşele Sloviansk şi Hramatorsk, situate mai la vest.
Au retras trupele din Sievierodoneţk
”Partea rusă a pus la dispoziţie un culoar umanitar care să permită evacuarea civililor din uzina chimică Azot, la Sivierodoneţk. În pofida acestor măsuri (…), autorităţile de la Kiev au făcut să eşueze cu cinism operaţiunea umanitară”, a acuzat miercuri, într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
Rusia a anunţat marţi că deschide miercuri un ”culoar umanitar”, între ora 5.00 GMT (8.00, ora României) şi ore 17.00 GMT (20.00, ora României) pentru ca civili care s-au refugiat în uzina Azot, la Sievierodoneţk, să plece către teritorii cucerite de forţe ruse în nordul Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării acuză forţe ucrainene de faptul că au ”încălcat un armistiţiu în mai multe rânduri” şi că au folosit o ”pauză umanitară pentru a se redesfăşura în poziţii (de luptă) mai avantajoase”. AFP scrie că nu a putut să verifice în mod independent aceste informaţii.
Sute de persoane, refugiate în uzina chimică
Sievierodoneţkul, considerat un oraș strategic în Donbas, este de săptămâni de zile teatrul unor confruntări armate violente între armatele ucraineană şi rusă şi aliaţii separatişti proruşi ai Moscovei.
Potrivit autorităţilor ucrainene, sute de persoane s-au refugiat şi se află în prezent în uzina chimică Azot, bombardată în mod constant de ruşi, acuză ele.
Această situaţie aminteşte, la o scară mai mică, asediul oţelăriei Azovstal, la Mariupol, un oraş portuar important, situat în sud-estul Ucrainei, cucerit de ruşi în mai, după mai multe săptămâni de asediu.
Sute de civili s-au refugiat în galerii subterane, la Azovstal, după care au fost blocaţi, alături de combatanţi ucraineni, în condiţii extrem de dificile, bombardaţi neîncetat.
Rusia a anunţat în mai multe rânduri că a deschis culoare umanitare în vederea evacuării unor civili, însă mai multe acorduri au fost abandonate, după ce Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de încălcarea acestora.