FireEye, o firmă care se ocupă cu securitatea cibernetică, a descoperit o serie de încercări de hacking aplicate mai multor instituții guvernamentale din Europa, prin tactici de phising, cu scopul de a obține informații sensibile pentru instituții.
Potrivit experților în securitate cibernetică, atacurile ar proveni de la APT 28 și Sandworm, două grupări de hackeri care ar avea legături cu Kremlinul.
Cum au procedat hackerii?
Metoda prin care hackerii au încercat să pună mâna pe informații sensibile este extrem de simplă. Victimele vizate au primit emailuri cu linkuri active către site-uri care, la prima vedere, păreau autentice și prin care erau rugați să-și schimbe parolele. În realitate, site-urile pe care victimele ajungeau erau unele fantomă, controlate de hackeri.
Odată introduse datele de logare, hackerii aveau control total asupra logării în conturile victimelor.
Benjamin Read, senior manager al FireEye, ne spune și cum ar putea influența hackerii alegerile europarlamentare.
„Grupurile ar putea încerca să obțină acces la rețelele targetate pentru a aduna informații care ar putea permite Rusiei să facă decizii politice mai bine informate, sau s-ar putea pregăti pentru a dezvălui date care ar putea fi dăunătoare pentru un anumit partid sau candidat politic înaintea alegerilor europene”, a declarat Benjamin Read, potrivit playtech.