Rușii au lovit o instalaţie de cercetare nucleară de la Harkov. Nu au avut loc emisii de radiaţii

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Alertă de radiații Ucraina. Bombardamentele Rusiei continuă și astăzi, însă de această dată ținta a fost una diferită. Potrivit ultimelor informații, rușii au bombardat o instalaţie de cercetare nucleară de la Harkov.

Informații de ultimă oră în plin conflict militar. Rusia pare că nu are de gând să înceteze prea curând războiul. Forțele ruse au bombardat sâmbătă o instalaţie de cercetare nucleară de la Harkov, conform informațiilor transmise de Inspectoratul de Stat ucrainean de Reglementare Nucleară. Situația radiațiilor este însă una stabilă acum.

Aceeași sursă precizează că mai multe clădiri ale instalaţei din Harkov au fost avariate în bombardamente anterioare. Pe de altă parte, nu au avut loc emisii de radiaţii, adaugă reprezentanții. Referitor la pagube, o evaluare a pagubelor era imposibilă din cauza unor confruntări armate, anunţă autoritatea ucraineană nucleară.

În ceea ce privește scopul acesteia, instalația, care era construită recent, este destinată cercetării şi producţiei de radioizotopi în scopuri medicale şi industriale. Materialul din instalaţie este întotdeauna subcritic, iar cantitatea materialului radioactiv este mică, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), ceea ce reduce riscul unor emisii radioactive.

Amintim faptul că Harkovul este asediat de forţe ruse de la începutul invaziei Ucrainei, iar clădiri de locuinţe şi infrastructuri critice sunt bombardate intens. Rusia vizează, în ofensiva sa militară în Ucraina, instalaţii nuclare.

Luptele continuă și în alte părți ale țării. Ministerul britanic al Apărări anunță că armata rusă pare să încerce să încercuiască forţe ucrainene care luptă în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk (est), recunoscute de Moscova înaintea invadării Ucrainei.

Ucraina, bombardată din toate direcțiile

La rândul său, spionajul militar britanic, menționează că forţe ruse înaintează către sud, din regiunea Harkov, şi către nord, de la Mariupol. Pe de altă parte, câmpul de luptă din nordul Ucrainei rămâne ”în mare parte static”, iar contra-atacuri ucrainene împiedică eforturi de reorganizare a forţelor ruse, afirmă ministerul.

Sursa citată mai precizează și că Rusia continuă să lovească ținte din toată Ucraina, indiferent că acestea sunt dens populate sau nu. În ceea ce privește tactica folosită, Ministerul susține că Rusia se bazează pe atacuri cu rachetă ”de la distanţă”, lansate de pe teritoriul rus, cu scopul de a reduce expunerea avioanelor ruse la sisteme ucrainene antiaeriene.

Pe de altă parte, lucrurile s-ar putea schimba. „Un stoc limitat de rachete de acest tip urmează să oblige Moscova să revină la rachete mai puţin sofisticate sau să accepte riscuri mai mari la adresa avioanelor sale”, arată ministerul britanic.