Rușii au reușit! Au produs cel mai mare submarin construit vreodată

Sursă: Dreamstime

În anii 70, Uniunea Sovietică, preocupată de forța militară a inamicului american, în special de impresionantul său submarin din clasa Ohio, s-a apucat să proiecteze și să producă cel mai mare submarin construit vreodată.

Rușii au reușit, creând ceea ce acum este cunoscut sub numele de submarinul din clasa Typhoon – un submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleară.

Submarinele Typhoon sunt cele mai mari construite vreodată, cu o lungime de peste 180 de metri şi o lăţime de circa 15 metri. Ele puteau transporta 20 de rachete, fiecare dotată cu câte zece focoase nucleare care pot atinge ţinte diferite. În timpul Războiului Rece, submarinele Typhoon erau singurele care puteau lansa rachete de sub gheaţa polară, fiind astfel foarte greu de depistat, iar silenţiozitatea le făcea foarte greu de urmărit. Submarinele Typhoon pot găzdui un echipaj de 160 de oameni și stau sub apă luni de zile, scrie site-ul 19fortyfive.

În 2011, Rusia făcea un anunț surprinzător, spunând că va renunţa devinitiv la submarinele nucleare Typhoon. Cotidianul Izvestia, citând surse militare, scria că submarinele urmau să fie trimise la fier vechi, până în 2014.

Typhoon a vrut să spulbere Ohio

Typhoon este o minune tehnologică uriașă, care a reușit să eclipseze submarinul americanilor din clasa Ohio. Dispunând de mai multe carcase sub presiune, Typhoon nu era doar lung, ci și mult mai lat decât un submarin obișnuit. Datorită carcasei sub presiune, echipajul de 160 de oameni al submarinului Typhoon beneficia de o protecție mai mare, putând rezista în el luni de zile, chiar și în cazul unei apocalipse nucleare.

Submarinul avea șase tuburi torpilă, fiecare proiectat pentru a desfășura racheta de tip RPK-2. Se presupune că Typhoon ar fi avut numeroase facilități, pe care cerințele de economisire a spațiului le împiedică de obicei să fie incluse pe o navă de luptă, cum ar fi o piscină, o saună, o cascadă și o volieră pentru păsări.

În schimb, despre submarinele americane din clasa Ohio s-a spus că pot fi cel mai distructiv sistem de arme creat de omenire. O salvă completă dintr-un submarin din clasa Ohio, care poate fi lansată în mai puțin de un minut, ar putea dezlănțui până la 192 de focoase nucleare, ștergând de pe hartă 24 de orașe.

Unul singur a rămas în serviciu: submarinul Dmitri Donskoi

Au fost construite șase submarine Typhoon între anii 1976 și 1985. Unul singur a rămas în serviciu, chiar primul construit – Dmitri Donskoi. Submarinul a fost modernizat pentru a utiliza rachetele Bulava, un SLBM rusesc din secolul XXI.

De altfel, motivul principal al renunţării la submarinele Typhoon a fost tocmani dezvoltarea noului tip de rachetă intercontinentală Bulava, care nu putea fi lansată de pe aceste submarine. Pentru aceasta a fost concepută clasa Borei, iar primul submarin din clasa Borei, Iuri Dolgoruki, este deja operaţional. Acesta este mai ieftin de întreţinut şi necesită un echipaj mai puţin numeros.