Rusia a făcut pasul înapoi și a plecat din orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl după protestele locuitorilor. Primarul Yuri Fomichev a transmis luni într-un mesaj video online că trupele ”și-au terminat treaba” pentru care veniseră și au părăsit orașul Slavutîci.
În paralel, vicepremierul Ucrainei Irina Vereshchuk a acuzat Rusia de acțiuni iresponsabile și cu potențial periculos la centrala nucleară din Cernobîl. Informația a fost furnizată de BBC.
Trebuie spus că rușii au preluat controlul asupra orașului sâmbătă și l-au reținut pe primar pentru scurt timp. Sute de oameni au protestat față de ocupația rusă, ieșind pe străzi cu steagul ucrainean. Ulterior, edilul a fost eliberat.
Rusia, acțiuni iresponsabile și cu potențial periculos la Cernobîl
Slavutîci este orașul unde locuiește personalul care muncește la centrala nucleară și care trebuie să se asigure că aceasta rămâne offline, după ce a fost închisă ca urmare a catastrofei din 1986.
Vicepremierul Ucrainei Irina Vereshchuk a acuzat Rusia de acțiuni iresponsabile și cu potențial periculos la centrala nucleară din Cernobîl.
Spre desoebire de orașul construit în apropiere pentru personal, centrala a fost preluată de trupele ruse încă de la debutul invaziei din 24 februarie.
Vereshchuk a acuzat Rusia de militarizarea zonei și de transferul și amplasarea unor arme în apropierea reactoarelor distruse de catastrofa din 1986.
Oficialul i-am mai acuzat pe ruși că au blocat accesul pompierilor care s-au luptat să stingă incendiile care au izbucnit în zonă.
Amenințare pentru sute de milioane de europeni
„În contextul siguranței nucleare, acțiunile iresponsabile și neprofesioniste alte rușilor prezintă o serie de amenințări nu doar pentru Ucraina, cât și pentru sute de milioane de europeni”, a mai spus ea.
Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, au anunţat autorităţile ucrainene, care au cerut “demilitarizarea” zonei.
“Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, a notat vicepremierul ucrrainean Irina Vereşciuk, duminică seară, pe Telegram. Oficialul ucrainean a susținut că am este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zonei de excludere de către forţele ruse.
„Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a precizat ea.
În urmă cu o săptămână, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis Parlamentului din Japonia un mesaj urgent despre pericolul nuclear cu care se confruntă Ucraina, de când centrala nucleară de la Cernobîl a fost bombardată de armata rusă.