Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis un verdict final în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Magistrații au confirmat, astfel, legalitatea concesionării activelor Aeroportului Internațional Chișinău companiei „Avia Invest” pentru o perioadă de 49 de ani.
Cererea de chemare în judecată a Guvernului, a Ministerului Economiei, a Agenţiei Proprietăţii Publice și a companiei „Avia Invest” a fost depusă în noiembrie 2013 de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), potrivit Bani.md.
Sindicatele susțineau atunci că Guvernul și-a depășit competențele atunci când a decis concesionarea Aeroportului pentru o perioadă de 49 de ani. „Prin hotărârea din 30 mai 2013, Guvernul în exerciţiu, care la acel moment avea numai drepturi de administrare a treburilor publice, cu depăşirea competenţei, a decis concesionare pe un termen de 49 ani a celui mai strategic obiect din domeniul transportului aerian al Republicii Moldova. Această hotărâre are efecte majore pe termen mediu şi lung asupra politicilor economice şi sociale ale viitoarelor Guverne”, se preciza în argumentarea CNSM, scrie realitatea.md.
Confederația Sindicatelor a solicitat anularea procesului verbal al ședinței comisiei de concurs prin care a fost declarată câștigătoare oferta depusă de „Avia Invest”, dar și anularea hotărârii Guvernului cu privire la concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău și a condițiilor concesionării acestora.
Interesant este faptul că sindicatele au depus cerere de chemare în judecată a companiei Avia Invest, care la rândul său este acționară într-o firmă din Federația Rusă, Iliușîn Finans KO, în care are acțiuni și compania VEB Kapital, structură afiliată gigantului rus Vneshekonombank. De asemenea, VEB Kapital este cea care l-a propus pe Ilan Shor în funcția de președinte al Consiliului de adminsitrație al Băncii de Economii din Moldova. Însă, Vneshekonombank își planifică să cumpere 78% din acțiunile Iuliușîn Finans KO.
De alta parte, Ilan Shor este proprietarul din spate al mai multor bunuri care au aparținut sindicatelor. Adevărul a scris că, în ultimii cinci ani, Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSM) a vândut hotelurile „Turist", „Cosmos" şi „Flora" prin negocieri directe, nu prin licitaţii, majoritatea bunurilor fiind puse ulterior în gaj pentru credite mai mari decât preţul obiectelor. Unul dintre bunurile privatizate, Hotelul ”Turist”, a fost vândut firmei „Vedova-Grup" care are aceeași adresă juridică, str. Tighina 12, şi acelaşi număr de telefon ca şi firma „Dufremol", patronată de omul de afaceri Ilan Shor.