EDF ar putea deschide piaţa de electricitate din Franţa pentru Gazprom, unul dintre partenerii operatorului francez de utilităţi în proiectul rusesc de gaze naturale South Stream, relatează publicaţia Les Echos, preluată de Reuters.

Afirmaţiile Les Echos se bazează pe o frază din acordul încheiat în noiembrie între EDF şi Gazprom, potrivit căreia cele două părţi pot extinde colaborarea în domeniul electricităţii, în Franţa şi în alte părţi.

„Gazprom ar putea livra gaze naturale, primind în schimb energie electrică”, notează publicaţia.

Les Echos subliniază că prin finanţarea în natură a investiţiilor implicate de proiectul South Stream, operatorului francez de utilităţi nu va fi nevoit să-şi plătească datoriile, deja ridicate. Gazprom, în schimb, în locul rambursării datoriilor poate cere participaţii la centrale nucleare din Franţa.

Exportatorul rus de gaze naturale a încheiat la începutul lunii decembrie un acord cu grupul italian Eni privind includerea EDF în South Stream. Gazoductul ar urma să traverseze Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia şi Slovenia, până în Italia, ocolind Ucraina.

SURSA: Mediafax