Mechel va înregistra pierderi în acest an din activităţile derulate în România, la o cifră de afaceri de aproximativ 1,44 miliarde de lei, în scădere cu circa 40% comparativ cu cea realizată în 2008, însă pentru 2010 grupul rus se aşteaptă să obţină profit. "Deşi combinatele au înregistrat pierderi efective în 2009, spre sfârşitul anului curent aproape au reuşit să atingă nivelul încărcării capacităţilor anterior crizei (...). Funcţionarea întreprinderilor Meche
Mechel va înregistra pierderi în acest an din activităţile derulate în România, la o cifră de afaceri de aproximativ 1,44 miliarde de lei, în scădere cu circa 40% comparativ cu cea realizată în 2008, însă pentru 2010 grupul rus se aşteaptă să obţină profit.
„Deşi combinatele au înregistrat pierderi efective în 2009, spre sfârşitul anului curent aproape au reuşit să atingă nivelul încărcării capacităţilor anterior crizei (…). Funcţionarea întreprinderilor Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii şi Ductil Steel Buzău a fost asigurată în mare parte de mijloacele de finanţare proprii ale grupului Mechel, fără atragerea finanţărilor externe”, se arată într-un comunicat al grupului rus.
Pierderi cât profitul din anul precedent
Cele trei companii deţinute de grupul rus în România au avut în 2008 un profit cumulat de peste 220 milioane de lei. Cea mai profitabilă companie a fost Mechel Târgovişte, cu un câştig de 106 milioane de lei, urmată de Ductil Steel Buzău, cu 66 milioane de lei, şi Mechel Câmpia Turzii, cu 49 milioane de lei.
„Pierderile aşteptate în anul acesta nu vor depăşi profitul obţinut în 2008 (…). Referitor la anul 2010, planificăm ieşirea la nivelul nominal planificat al producţiei, respectiv aşteptăm şi mărirea cifrei de afaceri în măsura proporţională”, potrivit datelor companiei transmise la solicitarea MEDAFAX.
“S-a vorbit atât de mult despre garanţiile de stat”
Pentru a ajunge anul viitor la obiectivele propuse, grupul are în vedere, pe lângă resursele proprii, atragerea de finanţări externe şi garanţii de stat la credite pentru derularea unor investiţii direcţionate spre îmbunătăţirea indicilor tehnico-economici şi a consumului de energie, precum şi mărirea eficienţei întreprinderilor în condiţiile de criză.
„Pentru realizarea proiectelor respective planificăm folosirea surselor interne, precum şi atragerea finanţării externe. Deja există înţelegere cu o serie de instituţii financiare pentru credite investiţionale. Pentru realizarea tuturor proiectelor avem nevoie de sprijin din partea statului sub forma garanţiilor de stat pentru credite acordate de bănci, despre care s-a vorbit atât de mult pe parcursul anului 2009 în Guvern, fiind o măsură anticriză”, precizează grupul rus.
7.000 de anagajaţi în România
Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002, când a preluat combinatul siderurgic din Târgovişte. În prezent, Mechel controlează combinatele siderurgice de la Târgovişte şi Câmpia Turzii, precum şi producătorul de semifabricate din oţel Ductil Steel Buzău, având pe piaţa locală circa 7.000 de angajaţi.
SURSA:Mediafax