Amenințarea Kremlinului după declarațiile lui Emmanuel Macron

Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a caracterizat drept „foarte semnificative și periculoase” declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron referitoare la posibila trimitere de trupe în Ucraina, conform relatărilor TASS.

„Declaraţia este foarte importantă şi foarte periculoasă. Franţa, reprezentată de şeful statului francez, continuă să vorbească în mod constant despre posibilitatea implicării sale directe – pe teren – în conflictul privind Ucraina. Aceasta este o tendinţă foarte periculoasă”, a subliniat, vineri, Peskov într-o discuţie cu jurnaliştii.

Afirmațiile lui Macron cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina au fost comentate ironic de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform rapoartelor TASS.

„Aparent, are legătură cu anumite zile pe care le are săptămâna – aşa este ciclul”, a spus Zaharova.

Președintele francez Emmanuel Macron a detaliat, joi, într-un interviu pentru The Economist, posibilitatea trimiterii unor trupe la sol în Ucraina, în cazul în care Moscova „va străpunge liniile frontului”, conform informațiilor furnizate de AFP.

”Dacă ruşii au să străpungă liniile frontului, dacă va exista o cerere ucraineană – nu e cazul în prezent -, va trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, declară preşedintele francez într-un lung interviu publicat joi de săptămânalul britanic.

Inițial, planul lui Macron a fost respins de statele europene

La sfârșitul lui februarie, șeful statului francez a stârnit o controversă afirmând că trimiterea unor trupe occidentale în Ucraina nu trebuie să fie „exclusă” în viitor.

emmanuel macron
Emmanuel Macron. SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cu toate că majoritatea statelor europene și Statele Unite au respins ferm această idee, unele au avansat ulterior în această direcție.

În interviul acordat The Economist, Emmanuel Macron susține că Rusia „a intrat într-o logică a războiului total” și că trebuie să fie oprită să obțină victoria în Ucraina, altfel „nu vom mai avea securitate în Europa”.

Într-un context mai amplu, el încadrează această problemă în necesitatea de a consolida o „credibilitate militară europeană”, într-o dezbatere pe care a solicitat-o săptămâna trecută la Sorbona.

În discursul său, având în vedere apropierea alegerilor europene din iunie, în care tabăra sa este depășită semnificativ în sondaje de către extrema dreaptă, el a avertizat că „Europa poate să moară”.

Această „moarte” poate fi „mult mai brutală decât ne putem imagina”, subliniază el joi.

În opinia sa, „este posibil un salt”, dar acesta trebuie să fie „mult mai profund” pentru a face față unui „triplu risc existențial pentru Europa noastră”, atât în plan militar și de securitate, cât și în plan economic și democratic.

În fața unei poziții defensive, europenii trebuie să se așeze „la masă pentru a construi un cadru coerent”, pledând Emmanuel Macron.

”NATO aduce unul dintre aceste răspunsuri şi nu poate fi vorba despre măturarea NATO. Însă acest cadru este mult mai larg”, adaugă el.