Rușii recurg la noi tactici în regiunea Luhansk, a anunţat șeful administraţiei militare de stat din regiunea Luhansk, Serhi Haidai.

Rusia încearcă în continuare să ocupe regiunea

„Ocupanții ruși dau foc satelor din regiunea Luhansk, pe care nu le pot ocupa, relatează RBC-Ucraina cu referire la declarația șefului Administraţiei regionale militare din Luhansk, Serhi Haidai.

„Întregul teritoriu al regiunii Luhansk, unde s-a desfășurat faza activă a ostilităților, a fost bombardat de ruși, în fiecare zi, cu absolut toate tipurile de arme. Majoritatea caselor au fost distruse în Popasnaia, Zolote, Hirne, Sievierodonețk şi Rubijne. Infrastructura critică a fost distrusă în proporţie de 100%. După eliberare va fi necesară refacerea alimentării cu apă, gaze şi electricitate”, a declarat Haidai.

În plus, potrivit acestuia, rușii încearcă în continuare să ocupe regiunea, să ajungă la granița administrativă pentru a organiza un referendum, iar aceasta va deveni un fel de trambulină pentru o nouă ofensivă în regiunea Donețk. Inamicul întreprinde noi tentative, nu numai la nivel declarativ, ci și în fapte, pentru a ajunge (la granița administrativă a regiunii Luhansk – n.red.).

Obiectivele rușilor în Luhansk

Aici, ei au două obiective, pe care încearcă să le realizeze. Prima este de a captura regiunea în întregime, iar, în a doua, au nevoie de regiunea Luhansk pentru a continua referendumul și pentru a pregăti în continuare o rampă de lansare pentru un nou atac asupra Seversk și a regiunii Donețk”, a mai specificat Haidai.

După cum se mai precizează, trupele ruse își continuă tentativele lor de a lua cu asalt regiunea Luhansk. Invadatorii au încercat din trei direcții să ajungă la granița administrativă a regiunii.

Amintim, că, pe 3 iulie, armata ucraineană a părăsit Lisiceansk. Forțele armate ale Ucrainei s-au retras din pozițiile lor pentru a salva personalul militar. Până pe 3 iulie acesta era ultimul oraș important unde armata rusă nu preluase controlul.

Pe 25 iunie, trupele ruse au capturat complet Sievierodonețk. Cu toate acestea, inamicul nu a reușit să încercuiască forțele ucrainene, unitățile s-au retras şi au ocupat noi poziţii.

În același timp, administraţia militară prorusă care conduce zona din jurul oraşului ucrainean ocupat Herson a anunţat că se pregăteşte să organizeze un referendum de alipire la Rusia. Guvernul ucrainean se aştepta de multă vreme că un astfel de referendum – după modelul celor din Crimeea anexată şi din regiunile separatiste din est Luhansk şi Doneţk – ar putea fi în pregătire la Herson.