Dar în Rusia unele voci au mers până acolo încît au cerut ca rachetele rusești să fie găzduite de Venezuela, ca represalii pentru retragerea SUA, de către Trump, din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF).
Pentagonul a testat deja o nouă rachetă de croazieră, cu o autonomie de 500 de km, care depășește limitele Tratatului INF, scrie NationalInterest.
„Rusia are temeiuri legale, ca răspuns la apariția de noi arme din SUA după părăsirea Tratatului INF, pentru a-și desfășura submarinele și navele cu rachete cu rază medie și scurtă de acțiune relativ aproape de granițele SUA”, a afirmat generalul-maior Vladimir Bogatyrev, președinte al Asociației Naționale a Ofițerilor din Rezervă.
El a sugerat că navele de război ruse dotate cu rachete de croazieră Kalibr ar putea opera din Venezuela. Kalibr este o familie de rachete navale de croazieră, inclusiv SS-N-30, o armă subsonică echivalentă cu racheta de croazieră americană Tomahawk.
SS-N-30, transportată de nave de suprafață și submarine, are o autonomie estimată de până la 2.500 de km. Ca și Tomahawk, Kalibr este în mod obișnuit înarmată cu focoase convenționale pentru misiuni precum atacarea rebelilor sirieni. Dar racheta poate fi înarmată cu un focos nuclear.
Rusia a semnat recent un acord naval pentru vizitele portuare cu Venezuela, al cărui guvern tot mai asediat se bazează pe sprijinul Rusiei.
„Venezuela are porturi maritime excelente, în care navele și submarinele Marinee ruse pot intra regulat, se pot aproviziona și apoi pot efectua misiuni de luptă în largul coastei Americii de Nord”, a spus Bogatyrev. De asemenea, un acord naval există între Rusia și Nicaragua.
Bogatyrev a indicat spre Zircon, o rachetă anti-navă hipersonică cu o viteză estimată între 6 și 9 Mach. „Una dintre măsurile de neutralizare a potențialelor amenințări ale noilor arme americane, inclusiv racheta de croazieră recent testată, ar putea fi o armă hipersonică.
Și vorbim aici ddespre racheta Zircon, capabilă să lovească ținte la sol și suprafață, la distanțe de peste o mie de kilometri”, a precizat Bogatyrev.
Un membru al comisiei de apărare a parlamentului rus s-a pronunțat în favoarea desfășurării rachetelor în Venezuela, chiar dacă astfel se riscă o altă criză a rachetelor cubaneze.
„Poate că va exista chiar o criză Caraibe 2, dar criza din Caraibe a permis americanilor să se comporte mai bine”, a spus Alexander Sherin. „Dacă un astfel de sistem este implementat în Venezuela, SUA se vor comporta mai bine”.
URSS și-a retras rachetele balistice din Cuba în 1962. În schimb, Statele Unite au fost de acord să-și retragă rachetele Jupiter din Turcia.
Bazele din America Latină ar facilita desfășurarea submarinelor rusești în apropierea Statelor Unite. Și ar fi o durere de cap în plus pentru America. Moscova a plasat rachete balistice nucleare în Cuba pentru a descuraja SUA să nu invadeze insula și pentru a compensa rachetele și bombardierele americane care înconjurau Uniunea Sovietică.
Comentatorii ruși sugerează acum că Venezuela ar putea avea același scop.
Dar Rusia a fost nevoită în cele din urmă să-și retragă rachetele în fața amenințării SUA. Moscova nu era pregătită să riște Armaghedonul nuclear asupra unei insule îndepărtate.
Întrebarea care se pune este: cum ar reacționa SUA la navele rusești cu arme nucleare care operează din Venezuela? Sau mai bine zis, ce administrație americană s-ar putea abține în a nu acționa cu forță împotriva unei astfel de amenințări.