Virgil Popescu, despre intenția MVM de a achiziționa E.ON Energie România
Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, a comentat public intenția grupului maghiar MVM de a achiziționa pachetul majoritar de acțiuni al E.ON Energie România. Acesta a atras atenția asupra unor posibile implicații ale tranzacției și a propus măsuri concrete pentru sprijinirea consumatorilor români.
Grupul MVM a ajuns la un acord cu E.ON pentru achiziția a 68% din acțiunile E.ON Energie România și 98% din E.ON Asist Complet, conform unui comunicat oficial. Tranzacția urmează să fie finalizată în 2025, după aprobările necesare din partea autorităților.
Popescu consideră că prețul achiziției ar putea fi supraevaluat, sugerând că grupul maghiar și-a dorit cu orice preț să preia aceste companii. El a subliniat că decizia finală va depinde de analiza Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), responsabilă pentru aprobarea investițiilor din România.
„Observ discuţii aprinse în spaţiul public cu privire la posibila achiziţie de către compania statului ungar MVM a E-ON Energie România şi aş vrea să fac o serie de precizări importante:
1. Nu am date oficiale cu privire la preţul acestei achiziţii, dar potrivit unor surse din piata am aflat că ar fi vorba de 2 companii ale grupului E-ON, E – ON Energie (companie furnizoare de energie electrică şi gaze naturale) şi E-ON Asist Complet (companie de servicii de intervenţie şi montaj instalaţii de gaze naturale şi instalaţii electrice;
2. Dacă preţul achiziţiei a fost supraevaluat, aşa cum reiese din informaţiile apărute în piaţă, înseamnă că MVM a dorit neapărat să achiziţioneze această companie şi sunt convins că achiziţia va fi analizată de membrii Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe – CEISD, de la nivelul Guvernului, care până la urmă este cel care dă undă verde oricărei achiziţii din România”, scrie Virgil Popescu, pe Facebook.
Propune un parteneriat între Romgaz și Hidroelectrica
Fostul ministru a sugerat o soluție pentru a sprijini consumatorii români: un parteneriat între Romgaz și Hidroelectrica, două dintre cele mai mari companii de stat din domeniul energiei. Scopul acestui parteneriat ar fi crearea unei oferte integrate de gaze naturale și energie electrică, la prețuri accesibile și competitive.
Popescu a menționat că Romgaz ar trebui să își extindă agresiv prezența pe piața de furnizare pentru clienți casnici, urmând modelul Hidroelectrica, care oferă deja energie electrică la prețuri mai mici decât cele plafonate.
„În iunie 2023 când am plecat de la minister, discutam acest lucru cu Romgaz. Se poate oare asta? Cu siguranţă se poate! Avem deja un model funcţional: Hidroelectrica oferă, în prezent, energie electrică românilor la un preţ mai mic, comparat cu preţul de plafon, încă din 2022.
Aşa că propun un parteneriat Romgaz – Hidroelectrica pentru a propune o ofertă comună gaze – energie electrică în aşa fel încât tot mai mulţi români să poată beneficia de oferta celor 2 companii româneşti, la preţuri normale, competitive şi accesibile”, a mai spus el.
Îngrijorări legate de posibilele legături externe cu rușii
Virgil Popescu a abordat și speculațiile privind posibile influențe externe în spatele achiziției MVM. Fără a avea date concrete, el a atras atenția asupra scenariilor speculative, dar a încurajat autoritățile să fie vigilente în privința impactului tranzacției asupra securității energetice a României.
Fostul ministru a amintit un precedent în care o companie maghiară a pierdut bani pentru că a rezervat capacitatea de transport a gazelor pe interconectorul BRUA, fără a avea resurse disponibile.
„Sunt rușii în spatele acestei achiziții? Cred că neavând toate informațiile nu putem face decât speculații și scenarii.
Dacă se va face ce am propus mai sus, cu siguranţă cei care ar fi în spatele acestei tranzacţii ar pierde bani mulţi. Haideţi să fim mai deştepţi decât ei şi să-i facem să piardă bani. P.S. Să nu uit!
Avem un exemplu din trecutul apropiat când o companie ungurească a rezervat întreaga capacitate de interconectare a BRUA la graniţa României cu Ungaria, a platit garanţii de zeci de milioane de euro şi la final a pierdut acei bani pentru ca nu a avut ce transporta. Dacă se vrea se poate!”, a mai scris el.
E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale și energie electrică din țară, deservind aproximativ 3,4 milioane de clienți. E.ON Asist Complet oferă servicii de intervenție și montaj pentru infrastructura energetică.