Din consilieri financiari în tranzacţii, obiect de tranzacţie. Criza financiară a marcat în acest an piaţa globală a fuziunilor şi achiziţiilor. În Europa de Est, nemţii îşi împart piaţa intermedierilor cu ruşii.
Criza financiară a agitat piaţa fuziunilor şi achiziţiilor la nivel global, a grăbit unele tranzacţii şi a făcut posibile altele, care nu ar fi fost de imaginat în condiţii normale. Unii dintre cei mai mari intermediari de tranzacţii au devenit chiar ei subiect de achiziţie, vezi cazul Merrill Lynch – bancă de investiţii cu active de sute de miliarde de dolari, preluată pe cåteva zeci de miliarde.
„Sectorul financiar a trecut în doar cåteva săptămåni de la poziţia de cel mai liniştit în ceea ce priveşte tranzacţiile, la cel mai efervescent sector“, menţionează un studiu al pieţei globale de M&A pe primele trei trimestre ale anului, realizat de Mergermarket.
Pe termen lung, analiştii anticipează că băncile de investiţii americane, care trec printr-un proces de reorganizare a modelului de business, îşi vor diminua rolul de principali intermediari şi consilieri, şi actori în tranzacţii financiare, poziţia lor fiind ameninţată de instituţiile bancare europene, cu divizii de consumer ranking bine structurate deja, care să le ofere un fundament pentru tranzacţiile mai riscante. „Goldman Sachs şi Morgan Stanley, doi actori proeminenţi ai pieţei europene şi asiatice de M&A, au fost întrecute în valoarea intermedierilor financiare din acest an de jucători precum Deutsche Bank“, subliniază studiul Mergermarket. De altfel, Europa s-a dovedit în acest an o piaţă mai efervescentă decåt cea nord-americană. Majoritatea tranzacţiilor importante s-a realizat însă prin consolidări în sectorul energetic şi al utilităţilor, de aceea analiştii se aşteaptă ca valoarea tranzacţiilor din Europa să scadă în intervalul următor comparativ cu alte pieţe.
Preluarea companiei de explorări şi exploatări miniere Rio Tinto de către grupul rival BHP Billiton contra a 190,3 de miliarde de dolari (130 miliarde euro), tranzacţie care s-a perfectat în februarie, continuă să ţină capul de afiş al tranzacţiilor europene, fiind în acelaşi timp şi cea mai mare tranzacţie realizată la nivel mondial în primele nouă luni. Pe piaţa globală, urmează, în ordine, preluarea Philip Morris de către acţionarii Altria Group contra 106,8 miliarde de dolari (71,9 miliarde de euro), cea a Anheuser-Busch de către InBev pentru 58,9 miliarde de dolari, achiziţia Merrill Lynch de către Bank Of America contra 44,3 miliarde de dolari şi cea a Continental AG de către Schaeffler, pentru 36,5 miliarde dolari (22,9 miliarde euro). Topul primelor cinci tranzacţii europene mai include, pe långă cele amintite (cu valoarea tranzacţiei exprimată şi în euro), preluarea Union Fenosa de către Gas Natural SDG (22,8 miliarde euro) şi a grupului financiar britanic HBOS de către compania de asigurări Lloyds, în septembrie.
În Europa, topul Mergermarket plasează JP Morgan pe prima poziţie din punctul de vedere al valorii contractelor intermediate (375 miliarde euro), urmată de Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi UBS. În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, conduce Delloitte, cu 152 de dealuri intermediate, urmată de Rothschild, KPMG, PricewaterhouseCoopers şi Ernst&Young, toate cu peste 100 de tranzacţii la care au fost consilieri financiari în acest an.
În schimb, zona Europei Centrale şi de Est plasează Merril Lynch pe prima poziţie ca valoare a tranzacţiilor intermediate în primele nouă luni (12 miliarde de euro), urmată de Deutsche Bank, care a urcat şase locuri faţă de perioada similară a anului trecut, JP Morgan, banca de investiţii rusească Troika Dialog Group (salt de opt poziţii în top), Rothschild şi Credit Suisse. La număr de proiecte în care a fost implicată conduce Deuztsche Bank, urmată de Delloitte, Merrill Lynch, Troika (plus 16 poziţii în top) şi Rothschild.