Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a respins miercuri declaraţiile preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili conform cărora va cumpăra Georgian Liberty Bank, transmite RIA Novosti.
Georgian Liberty Bank este instituţia bancară preluată de omul de afaceri Dinu Patriciu în toamna anului 2009.
‘Sberbank a identificat Ucraina, Belarus şi Kazahstan ca zone prioritare pentru expansiunea băncii în fosta Uniune Sovietică. Prin urmare, Sberbank nu intenţionează să cumpere active în Georgia’, a declarat un purtător de cuvânt al băncii ruse. La rândul său, directorul general al Liberty Bank, Lado Gurgenidze, a negat informaţiile privind preluarea băncii de către grupul rus.
Ieri, Saakaşvili a afirmat că Rusia vrea să achiziţioneze instituţii financiare din Georgia, printre care şi Liberty Bank, unul din cele mai mari grupuri bancare ale ţării. De asemenea preşedintele georgian a susţinut că alte două instituţii de creditare ruseşti, Alfa-Bank şi Gazprombank, iau în considerare achiziţionarea unor active în Georgia.
Directorul general al Sberbank, Gherman Gref, a afirmat luna aceasta că următoarea etapă va fi extinderea platformei în Europa Occidentală, dar a avertizat că procesul va dura ‘câţiva ani’, deoarece Sberbank continuă să repare afacerea achiziţionată şi aşteaptă de asemenea oportunităţi atractive care vor apărea în zona euro.
‘Cel puţin pentru următorii doi ani, nu preconizăm oportunităţi comerciale semnificative. Odată ce revine creşterea în Europa Occidentală, trebuie să fim şi noi pregătiţi să creştem. Platforma trebuie să fie accelerată şi apoi transformată într-un motor de creştere’, a declarat şeful grupului bancar rus.
Sberbank a finalizat anul trecut preluarea grupului de brokeraj Troika Dialog, pentru un miliard de dolari, iar în februarie 2012, a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă divizia din România.
Liberty Bank – singura afacere de succes a lui Dinu PatriciuPe 19 septembrie 2009, Patriciu a preluat controlul (91,218% din acțiuni) Băncii Poporului din Georgia (People’s Bank of Georgia) prin intermediul vehiculului de investiții Liberty Capital LLC, deținut în totalitate Liberty Investments Holding BV înregistrat în Olanda, tranzacția fiind anunțată cu trei zile mai târziu.
Astăzi, este a patra cea mai mare bancă din Georgia în funcţie de totalul de active şi a treia în ceea ce priveşte numărul de depozite ale clienţilor. Când a cumpărat-o, în luna septembrie, era pe locul al șaptelea după active și pe șase ca număr de depozite.
Inițial nu a fost anunțat prețul/acțiune la care s-a încheiat tranzacția, dar Bloomberg scria că, potrivit unor surse din piață, banca georgiană fusese preluată la o cotație cu mai mult de 80% sub prețul mediu de tranzacționare din acea perioadă, iar președintele vehiculului de investiții al lui Patriciu, Lado Gurgenidze, indica o sumă de circa 15 milioane dolari.
Practic, la acea vreme capitalizarea băncii georgiene era de circa 95 milioane de dolari, iar Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, deși capitalizarea pachetului cumpărat era de 87,5 milioane dolari.
De menționat că de când a venit ca proprietar al băncii, Patriciu a reușit să crească performanța băncii (pe anumiți indicatori, cum ar fi depozitele clienților) , chiar cu peste 300%.
Merită adăugat și faptul că Patriciu l-a pus președinte al Liberty Bank pe Lado Gurgenidze, fost prim ministru georgian și unul dintre cei mai experimentați bancheri din Georgia.
În prezent familia Patriciu trece prin momente dificile. Dana Rodica Patriciu a cerut în instanţa împărţirea averii încă din decembrie anul trecut, iar în la jumătatea lunii februarie a.c., omul de afaceri a depus actele pentru divorţ, după ce relaţia dintre cei doi soţi s-a răcit în ultimii ani.
Citiţi şi: Mărirea şi decăderea lui DINU PATRICIU